Șase foști angajați ai Deutsche Bank, condamnați pentru implicare într-o mare escrocherie cu certificate verzi

Șase foști angajați ai Deutsche Bank, condamnați pentru implicare într-o mare escrocherie cu certificate verzi

Tribunalul din Frankfurt a condamnat luni la închisoare şase foşti angajaţi ai Deutsche Bank, pentru facilitarea unei evaziuni fiscale de milioane de euro, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung citând agenţia de presă DPA. În opinia judecătorului, angajaţii băncii au fost parte într-un mecanism gen carusel, de firme prin care o grupare internaţională de făptuitori a realizat o evaziune fiscală în valoare de 850 de milioane de euro. Lucrativul business se referea la cumpărarea de certificate verzi din străinătate, prin firme germane şi revânzarea lor prin alte firme, intermediare, fără a se plăti impozit la stat.

Un şef de departament de la Deutsche Bank, Heinz H., a primit în 13 iunie o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare, fiind considerat de judecător „făptaş, nu doar complice”, după cum menţionează Spiegel.de.

Ceilalţi cinci inculpaţi au primit între un an şi doi ani de închisoare cu suspendare, al şaptelea acuzat a fost achitat. Pe lângă pedepsele penale, condamnaţii trebuie să plătească, fiecare, amenzi a căror valoare se ridică până la 200.000 de euro. Banca în sine, Deutsche Bank, nu a fost parte în procesul care a durat şase ani. La ce se referă însă acesta?

Scandalul a început cu o razie de proporţii la Deutsche Bank, relatăm pentru Hotnews.ro. 500 de poliţişti şi inspectori de la fisc au descins în 12 decembrie 2012 la sediul din Frankfurt, în birouri din Berlin şi Dusseldorf şi în locuinţele unor angajaţi ai băncii. Aceştia erau suspectaţi de implicare într-o evaziune fiscală de 230 de milioane de euro, rezultată din business-ul cu certificate de emisie CO2.

Suspiciunile datau însă mai demult, din 2010, când cinci dintre angajaţii Deutsche Bank au fost arestaţi preventiv. Tot atunci, bancă a fost acuzată că nu cooperează suficient pentru clarificarea cazului, iar unul dintre şefii ei ar fi încercat să influenţeze justiţia, sunând pe la politicieni.

Razia din 12 decembrie a fost urmarea acuzaţiilor venite de la procurori, conform cărora unii angajaţi ai Deutsche Bank n-ar fi fost străini de practicile oneroase ale speculanţilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi ar fi încercat să ascundă dovezi în sensul acesta. Suspecţii din banca ar fi cooperat cu o bandă internaţională, care a pus în mişcare un carusel de firme, prin care TVA-uri în valoare de peste două sute de milioane de euro au fost încasate nejustificat, de la fiscul german.

Certificatele de emisii CO2 au fost cumpărate la bursele de profil din Amsterdam, Paris, Londra şi Leipzig. Achiziţionate fără plată TVA în străinătate, certificatele au fost apoi plimbate între firme cu sediul în Germania, până când ultima firma-veriga din lanţ le-a vândut din nou în străinătate şi a recuperat de la fiscul german TVA-ul niciodată plătit.

Capii afacerii erau din Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite. Procesul acestora a început în 15 august 2011 la Tribunalul din Frankfurt, unde îşi are sediul şi Deutsche Bank, prin care s-au derulat tranzacţionările de certificate.

Dosarul de caz cuprindea 600 de acte cu peste 45.000 de pagini, au fost citaţi peste 300 de martori. Procuratura a chemat în judecată şase manageri acuzaţi de „evaziune fiscală de proporţii, în stil organizat”, respectiv complicitate la aceasta. În decembrie 2011, tribunalul din Frankfurt i-a condamnat pe cei şase inculpaţi la închisoare între trei şi şapte ani şi zece luni.

Însă anchetatorii nu s-au oprit aici, căci în cursul procesului a apărut suspiciunea implicării unor angajaţi ai Deutsche Bank, în evaziunea fiscală şi spălarea de bani.

Cel mai tânăr dintre acuzaţi, britanicul Fraz M., pe contul căruia s-au scurs aproape 58 de milioane de euro, declarase la proces: „În Dubai şi Londra era un secret public că astfel se face evaziune fiscală”.

După ce autorităţile britanice au eliberat comerţul cu certificate de emisii CO2 de obligativitatea platii de TVA, în Marea Britanie acest business n-ar mai fi fost profitabil. Astfel, el şi-a căutat parteneri de afacere în Germania. Iar pentru că sumele sustrase de la fisc să renteze, a fost nevoie de o importanţă cifra de afaceri.

„Spre surpriza mea”, a declarat Fraz M., „Deutsche Bank s-a oferit ca partener în afacere”. Nici bancă şi nici fiscul n-au pus întrebări referitoare la declaraţiile de impozit, a mai explicat el. „Credeam că poate totuşi e legal, chiar dacă etic şi moral era cu siguranţă greşit”, a mai spus tânărul la proces.

Încă din prima sa pledoarie, procurorul general Thomas Gonder s-a referit şi la rolul jucat de Deutsche Bank în caruselul restituirilor necuvenite de TVA. Judecătorul Martin Bach, în argumentarea sentinţei din 2011, a criticat rolul băncii în contextul marii escrocherii, spunând: „În timp ce alte bănci au refuzat cooperarea cu împricinaţii din lipsă de experienţă şi competenţă, Deutsche Bank a fost dispusă la colaborare fără mari verificări. Într-unul din cazuri, o tranzacţie de câteva milioane a fost încheiată după o discuţie de doar zece minute”.

Iată că, după cinci ani de procese, şi cei şase foşti angajaţi ai băncii germane sunt condamnaţi pentru implicarea în marea escrocherie cu certificate verzi.

Articolul a apărut și în HotNews.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.