Scandal şi violenţă provocate de extremişti la Târgul de Carte de la Frankfurt

Scandal şi violenţă provocate de extremişti la Târgul de Carte de la Frankfurt

Membrii gruparilor extremiste din Germania s-au infruntat nu doar verbal, ci si cu pumnii, la cea de-a 69-a editie a Targului de Carte de la Frankfurt, care a avut loc intre 10 si 15 octombrie. Sute de oameni au fost implicati in altercatii, fiind nevoie de interventia politiei. Conducerea Targului a declarat ca s-au semnalat „provocari intentionate, pagube materiale si atacuri corporale, intre grupari de dreapta si de stanga”. Unul dintre momentele violente a avut loc la aparitia presedintelui AfD Turingia, Björn Höcke.

Acesta a luat parte la prezentarea, urmata de discutii, a cartii „Sa traiesti cu Stanga“, aparuta la editura cu orientare de dreapta Antaios. Prima parte a discutiilor, in prezenta unui public de circa 150 de persoane, s-a derulat relativ pasnic, pentru ca interventiile a doi activisti de extrema dreapta austrieci, de la Miscarea Identitara, sa inflameze spiritele.

Cu apeluri precum „nazistii afara” si bannere cu inscriptia: „Libertate de exprimare, da! Dispret fata de oameni, nu!”, unii dintre vizitatori au demonstrat impotriva prezentarii. Adeptii lui Höcke, identificati de „Frankfurter Rundschau” ca membri ai Miscarii Identitatii Nationale, au strigat, la randul lor „Toata lumea uraste Antifa” (n.r. antifascistii).

Situatia ameninta sa escaladeze, unii editori cu standuri limitrofe s-au plans ulterior de pagube materiale aduse de confruntari. Politia a raportat tinerea sub control a aproximativ 400 de persoane „din ambele tabere”. „Nivelul de zgomot a fost atat de ridicat incat nu a existat nicio modalitate de a calma cele doua tabere”. Pana in prezent, au fost arestate doua persoane, iar o serie de recalcitranti au fost evacuati.

Doua ore mai tarziu, la 18.30, alte circa 200 de persoane au fost implicate in proteste impotriva lecturilor programate ale autorilor Sellner si Müller, de la Miscarea Identitara. Lecturile publice ale celor doi au fost intrerupte, iar politia a evacuat scena pe care se aflau autorii si reprezentantii editurii, din cauza necontenitelor proteste si huiduieli.

Nu doar ziua de sambata a fost agitata. Vineri s-a ajuns la imbranceli la standul saptamanalului de stanga „Junge Freiheit“, editorul acestuia fiind lovit cu pumnul in gura de un vizitator. Batausul a fost retinut de politie.

In noaptea de joi spre vineri, standul revistei din Dresda „Tumult“ si al editurii asociate „Manuscriptum“, care publica texte cu continut de dreapta controversat, a fost golit si devastat. Publicatiile sustrase ar fi fost apoi mazgalite cu texte obscene, fapt in urma caruia Tumult a depus plangere la politie.

Directorul Targului, Jürgen Boos, a facut o declaratie prin care condamna orice forma de violenta, spunand ca aceasta „impiedica schimbul de opinii politice“ si ca „nu o vom permite sub nicio forma ca mijloc in dezbatere“. Totodata, el s-a aratat un adept al „liberei controverse“, spunand: „Targul de Carte de la Frankfurt traieste din multitudinea de pareri si este un loc al dialogului liber“, iar aceasta atitudine a organizatorilor este „de neschimbat“.

Articolul a apărut şi în HotNews.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.