Scapă de inundaţii şi alunecările de teren! Încep lucrările de amenajare a Văii Groşeni

Scapă de inundaţii şi alunecările de teren! Încep lucrările de amenajare a Văii Groşeni

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a semnat contractul de finanţare a proiectului „Amenajare Valea Groşeni, judeţul Arad”, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.

După cum informează Anca Simona Colceriu, consilier în cadrul Serviciului Monitorizare Implementare Proiecte OI POS Mediu Timişoara, din cadrul Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin implementarea acestui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă se va realiza infrastructura adecvată de prevenire a riscurilor la inundaţii în zonele expuse la risc din judeţul Arad, zona mai sus menţionată fiind situată în Bazinul Crişului Alb.

„Proiectul îşi propune modernizarea sistemului de management al inundaţiilor în bazinul hidrografic al Văii Groşeni şi creşterea gradului de protecţie pe teritoriul administrativ al localităţilor Archiş şi Groşeni, prin lucrări de amenajare a albiei pe o lungime de 8.500 m, consolidări de maluri cu ziduri de sprijin pe o lungime de 6.992 m şi stabilizarea talvegului (n.r. – firului) prin construcţia a 7 căderi de beton şi 22 de praguri de fund”, a declarat Anca Simona Colceriu.

Potrivit sursei citate, beneficiarul acestui proiect este Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Oradea, valoarea totală a proiectului fiind de 11.844.775 de lei, inclusiv TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este în valoare de 10.660.298 de lei.

De rezultatele proiectului vor beneficia 1303 de locuitori din localităţile Archiş şi Groşeni. Suprafaţa protejată de lucrările care se vor realiza prin proiect este de 62 de km, şi cuprinde aproximativ 230 de gospodării individuale, obiective socio-economice, infrastructură de transport şi de telecomunicaţii, reţele de utilităţi: energie electrică, alimentare cu apă, canalizare. Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2015.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.