SCHIMBĂRI fundamentale la RCA: Noua lege prevede PLATA LUNARĂ a primelor de asigurare

SCHIMBĂRI fundamentale la RCA: Noua lege prevede PLATA LUNARĂ a primelor de asigurare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat şi înaintat Parlamentului un nou proiect de lege RCA.

Noul proiect aduce schimbări fundamentale la RCA, ca urmare a insistențelor primite din partea asigurătorilor, care doresc introducerea în lege a unor criterii generale de evaluare a despăgubirilor solicitate pentru vătămări corporale.

Astfel, potrivit proiectului de lege, victima unui accident auto în urma căruia ajunge într-o stare extrem de gravă, respectiv în stare vegetativă persistentă (SVP), nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despăgubiri mai mari de 500.000 de lei. O astfel de victimă poate obţine în prezent în instanţă şi peste un milion de euro. Asiguratorii se plâng de creşterea despăgubirilor plătite pentru vătămări corporale şi de practica neunitară din instanțe.

Noul proiect de lege pentru modificarea asigurărilor RCA include posibilitatea plăţii lunare a primei, afişarea formulei de calcul a primei şi posibilitatea suspendării asigurării în anumite condiţii.

Cea mai importantă noutate este că legea prevede acum posibilitatea ca asigurarea să fie încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, iar prima să fie plătită în rate lunare.

De asemenea, la solicitarea clientului, compania de asigurare va fi obligată să prezinte formula de calcul pe baza căreia a stabilit valoarea primei de asigurare.

În plus, clientul va avea posibilitatea să suspende poliţa RCA în anumite condiţii, dar nu este clar dacă printre condiţii se numără şi perioadele în care şoferul nu va conduce maşina pe drumurile publice.

Noua lege a fost trimisă la Comisia de Buget Finanţe pentru aprobare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.