Se schimbă legea! Reguli noi în ceea priveşte AMENDAREA şoferilor români în străinătate

Se schimbă legea! Reguli noi în ceea priveşte AMENDAREA şoferilor români în străinătate

Legea care permite identificarea și sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație atunci când circulă cu mașinile prin alte state UE va fi modificată, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), informează Realitatea TV care citează AvocatNet.ro.

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii nr. 5/2014. Acesta prevede, printre altele, că schimbul de informaţii privind şoferii care încalcă regulile de circulaţie va fi aplicabil inclusiv pentru Regatul Unit, Irlanda, Danemarca şi Elveţia.

Potrivit Directivei UE 2015/413, primele trei state menţionate trebuie să se conformeze cel târziu până în primavara anului 2017, deoarece acestea au fost exceptate iniţial de la aplicarea regulilor, potrivit AvocatNet.ro.

În ceea ce priveste Elveţia, reprezentanţii MAI au precizat, în expunerea de motive a proiectului de lege, că au în vedere o viitoare includere a acestui stat în sistemul schimbului de informaţii.

În prezent, legislaţia autohtonă în vigoare permite sancţionarea conducătorilor de vehicule atunci când circulă în afara ţării, pentru opt contravenţii: excesul de viteză, nefolosirea centurii de siguranţă, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea sub influenţa stupefiantelor, nefolosirea căştii de protecţie (in cazul motocicliştilor), folosirea unei benzi interzise şi folosirea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii (exceptând situaţiile în care sunt utilizate dispozitivele de tip „hands free”).

Proiectul de lege prevede că autorităţile române nu vor mai trimite amenzile la domiciliu atunci când nu primesc răspuns – după una sau mai multe încercări – şi nici atunci când datele din sistem n-au permis, la o solicitare anterioară, contactarea şoferilor.

Amenzile pe care le primesc şoferii sunt cele aplicabile în statul în care aceştia au săvârşit contravenţiile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.