Se schimbă legile pentru VOTUL ÎN DIASPORA. Cine va fi preşedintele comisiei de Cod Electoral

Se schimbă legile pentru VOTUL ÎN DIASPORA. Cine va fi preşedintele comisiei de Cod Electoral

Haosul înregistrat în diaspora la alegerile prezidențiale din acest an a demonstrat clasei politice din România că este nevoie de modificarea legilor electorale. Astfel, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, cel care va fi şi preşedintele comisiei de Cod Electoral a declarat, miercuri, că această comisie va lua decizii prin consens şi a precizat că a cerut secretarului general al Camerei Deputaţilor ca în două săptămâni să prezinte un raport cu privire la modul în care votează diaspora în cazul celorlalte state europene, precum şi al SUA.

La şedinţa de miercuri a comisiei au participat reprezentanţii tuturor partidelor reprezentate în Parlament, cu excepţia reprezentantului grupului minorităţilor naţionale.

„Am rugat liderii partidelor să discute prioritizarea: legea alegerilor locale, legea alegerii deputaților și senatorilor sau legea alegerii președintelui”, a precizat Valeriu Zgonea.

De asemenea, acesta a declarat că el personal va susţine modificarea legii astfel încât numărul parlamentarilor să fie redus la 300, în conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

Valeriu Zgonea a susţinut că la dezbaterile privind elaborarea codului electoral şi modificarea legilor electorale sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului de Interne, INS, precum şi alţi specialişti în domeniu.

Prezent la Parlament pentru a oferi explicaţii cu privire la modul în care a fost organizat votul în diaspora, premierul Victor Ponta a venit cu două propuneri – introducerea votului electronic şi preluarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a atribuţiilor privind organizarea votului în diaspora.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.