Sediu nou pentru Autoguvernarea Românească din Medgyesegyháza (GALERIE FOTO)

Sediu nou pentru Autoguvernarea Românească din Medgyesegyháza (GALERIE FOTO)

La Medgyesegyháza, în județul Bichiș (Békés) – Ungaria, a avut loc zilele trecute inaugurarea si sfințirea noului sediu al Autoguvernării Românești Locale din acest oraș. La eveniment a luat parte şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Sfințirea a fost făcută de catre PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoțit de un sobor de preoţi şi diaconi. La acest eveniment au participat şi Ioan Fodoreanu- consulul general al României la Szeged, Traian Cresta, reprezentant al minorității românești în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Iuhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Daniel Negrea, președintele Autoguvernării Românești Locale din Medgyesegyháza, Nagy Béla, primarul orașului Medgyesegyháza, Sütő Mariá Marta- viceprimar, președintele Asociației pentru viitorul și tradițiile românilor din Medgyesegyháza și alți invitați.

Sediul Autoguvernării Românești Locale este găzduit în incinta Casei de Cultură din Medgyesegyháza.

Autoguvernarea Românească din Medgyesegyháza a luat ființă în anul 2002, avândul ca președinte de atunci și până în prezent pe Daniel Negrea, care începând din anul 2007 este și profesor de limba română la Școala Generală „Schener Mihály” din localitate. De doi ani a fost deschisă o secție de limba română și la grădinița din localitate, în care s-au înscris un număr de 11 copii, iar în total, la cele două instituții și la Școala din Medgyesbodzás, învață limba română, în prezent, un număr de 33 de elevi.

Manifestarea s-a încheiat printr-o recepție oferită de Autoguvernarea Românească din Medgyesegyháza.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.