Separatiştii proruşi din Ucraina, SCĂPAŢI DE SUB CONTROL!

Separatiştii proruşi din Ucraina, SCĂPAŢI DE SUB CONTROL!

Rusia susţine că nu mai are influenţă asupra militanţilor proruşi din Ucraina şi că nu-i mai poate convinge pe aceştia să  depună armele.

Oficialii ruşi au precizat asta la numai o zi de la la confruntările violente de la Odessa, în care şi-au pierdut viaţa 40 de oameni – 31 într-un incendiu izbucnit la Bursa de Mărfuri iar alţi 9 în urma  ciocnirilor de stradă între miliţiile proruse şi susţinătorii regimului ucrainean de la Kiev. De asemenea, la Slaviansk, armata ucraineană a iniţiat o ofensivă împotriva separatiştilor, soldată cu morţi din ambele tabere.

„Rusia nu ştie ce poziţie să aibă faţă de situaţia din Ucraina. Moscova a pierdut influenţa asupra comunităţilor rusofone din Ucraina şi nu mai poate convinge militanţii să predea armele”, a subliniat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, acuzând Kievul şi Occidentul că susţin violenţele din Ucraina.

Ciocniri fără precedent au izbucnit vineri în oraşul Odessa, din sudul Ucrainei, între sute de militanţi proruşi şi peste 1.500 de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev, mare parte dintre ei suporteri ai echipei locale de fotbal. Cele două grupuri s-au luptat zeci de minute iar Russia Today a transmis că proeuropenii au dat foc Bursei de Mărfuri din oraş şi că separatişti blocaţi în clădire au sărit pe fereastră pentru a scăpa de flăcări.

Printre victime s-ar număra atât cetăţeni din Rusia, cât şi din Transnistria. Şeful poliţiei din Odesa a fost demis, iar o anchetă este în curs de desfăşurare. Kremlinul a transmis condoleanţe şi a acuzat Kievul că este responsabil pentru violenţe.

Armata ucraineană îşi continuă operaţiunile din estul Ucrainei pentru neutralizarea separatiştilor din Slaviansk şi oraşele din jur. În confruntări au fost ucişi oameni din ambele tabere, dar şi civili, ceea ce l-a determinat pe preşedintele interimar să critice modul în care se desfăşoară acţiunea.

În schimb, cele douăsprezece persoane ţinute ostatice la Slaviansk de o săptămână au fost eliberate. Este vorba despre şapte observatori OSCE şi asistenţii lor ucraineni.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.