Sfaturi practice pentru cumpărarea unei maşini second hand

Sfaturi practice pentru cumpărarea unei maşini second hand

Cei care nu dispun de prea multi bani pentru achizitia unei masini noi sau cei care nu doresc sa investeasca intr-o masina noua din alte motive se pot orienta usor catre piata second hand. În Romania, exista o piata auto puternica, unde se gasesc multe masini la mana a doua, insa foarte multi romani prefera sa-si cumpere masinile second hand din Germania.

Masini second hand din Germania

Totusi, daca iei decizia sa iti iei o masina din Germania sau din orice alta tara europeana, trebuie sa iei in calcul ca va trebui sa mergi pana acolo cu trenul, autocarul sau avionul (desi un zbor cu avionul te-ar putea duce la un pret mai mare decat daca ai lua masina de aici) si sa te intorci la volanul noii tale masini (ceea ce poate sa fie foarte obositor si de-a dreptul periculos, daca nu stii traseul). In plus, o data ajuns aici, va trebui sa platesti pentru inmatriculare si alte taxe.

Tot legat de pret, trebuie sa stii ca orice masina, oricat ar fi de tunata, tot isi pierde din valoare pe masura ce “imbatraneste”. Se considera ca se devalorizeaza cu pana la 30% doar in primul an. Masinile fabricate in Germania se devalorizeaza mai putin in urmatorii ani comparativ cu masinile din Italia sau Franta, de exemplu.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand cumperi o masina second hand

Daca nu vrei sa te pacalesti la pret, consulta site-urile de anunturi auto pentru a vedea cam care este pretul pentru o masina similara cu cea de care esti interesat. Evident, nu toate masinile au aceleasi dotari, nu sunt fabricate in acelasi an, si nu au fost conduse si intretinute la fel, dar poti macar sa iti faci o idee si sa incerci sa marjezi pe neajunsurile masinii cand ajungi la negocierea cu vanzatorul.

Ar fi bine daca ai putea conduce masina inainte de a o cumpara pentru a vedea exact cum se comporta. Atentie la masinile care au fost tinute multe timp nefolosite. Masinile cu putini kilometri si intretinute precar pot avea vicii mai mari decat cele care au fost rulate pe zeci de mii de kilometri. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei in calcul orice oferta care iti surade.

Iar daca nu stii ce sa alegi intre persoane fizice si dealeri auto, raspunsul este ca totul depinde de tine. Exista foarte multi oameni care doresc sa isi vanda masina din diverse motive (pleaca din tara, isi cumpara alta, nu mai au capacitatea sa o conduca, nu mai au bani sa o intretina, etc) si care vand masini cu adevarat bune, asa ca ofertele venite de la persoane fizice nu sunt deloc de neglijat. Bineinteles, ofertele dealerilor auto pot fi si mai tentante, mai ales daca vi se ofera o garantie la achizitie sau posibilitatea de finantare.

Indiferent ca iei masina de la o persoana fizica sau de la un dealer auto, trebuie sa ceri dovada istoricului masinii, si anume carnetul de service unde sa fie notate toate incidentele prin care a trecut masina. Daca te pricepi la mecanica, ai putea cere sa vezi si cum arata compartimentul motor; daca nu, poti ruga un mecanic profesionist sa te insoteasca si sa inspecteze vizual (in prima faza) maneta cutiei de viteze, directia, daca exista scapari de ulei, etc.

Cere carnetul de service si fa o inspectie a masinii la un service autorizat

Cel mai bine ar fi ca masina sa fie inspectata la un service auto, nu la fata locului, unde nu exista conditiile necesare pentru o inspectie detaliata. Daca vanzatorul nu are nimic de ascuns, se va declara multumit de inspectia auto, atat timp cat tu o platesti. Cu ocazia acestei inspectii, vei putea afla si ce piese originale mai are masina, ce piese au fost inlocuite si cand (asta daca nu scrie deja in carnetul de service al masinii).

Pedalele si scaunul soferului arata mai mult decat ar vrea anumiti vanzatori. Acestea trebuie sa indice aproximativ aceeasi varsta ca si kilometrajul de la bord. Daca par mai uzate, acesta poate fi un semn ca cineva a stat pe scaunul soferului si cu picioarele pe pedale mai mult decat s-ar parea ca arata kilometrajul.

Un negociator bun reuseste sa obtina un discount mare fata de pretul afisat al masinii. Daca te stii ca nu esti bun la aceasta arta, vino cu cineva care se pricepe. Este mai bine sa dai mai putin pe masina si sa pastrezi diferenta de bani pentru eventualele reparatii care s-ar putea ivi decat sa accepti cu zambetul larg pretul cerut de vanzator pe motiv ca este exact valoarea actuala a masinii si sa te trezesti cateva zile mai tarziu ca ai de facut cine stie ce reparatii majore.

Sursa imagini: leasing-auto.com.ro

(P)

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.