Sindicaliștii din învățământ amenință cu greva generală

Sindicaliștii din învățământ amenință cu greva generală

Sindicaliștii din învățământul arădean au afirmat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că se va ajunge până la greva generală în cazul în care nu le vor fi rezolvate problemele.

Reprezentanții Sindicatul Democratic din Învăţământ (SDÎ) Arad atrag atenția Guvernului României că multitudinea problemelor din sistemul de învățământ, care s-au acutizat în ultima perioadă de timp, a condus la nemulțumiri majore în rândul salariaților din educație și al membrilor de sindicat.

„Minciuna, umilința, nepăsarea, dezinformarea nu fac decât să așeze sistemul de învățământ pe un butoi cu pulbere. Ne-am săturat de promisiuni electorale, postelectorale și preelectorale. Constatăm că, în mod repetat, aceste promisiuni nu s-au respectat și că nici nu există intenția de a fi respectate”, a afirmat Dănuț Ieneșescu (foto), președintele SDÎ Arad.

Problemele a căror rezolvare se impune cu celeritare sunt:

I. PROBLEME DE NATURĂ SALARIALĂ

1. Reîncadrarea personalului din învățământ, la data de 1 iulie 2017, conform Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a generat discriminări în sistem.

2. Calcularea sporurilor și indemnizațiilor care li se cuvin salariaților din sistemul educațional, începând cu data de 01.01.2017 și în prezent, prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce are ca efect diminuarea drepturilor salariale încasate.

2. Situația salariaților care sunt încadrați cu fracțiuni de normă și al căror salariu de bază este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Se impune precizat faptul că, salariații încadrați cu jumătate de normă vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, ca urmare a plății contribuțiilor la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, iar cei încadrați cu ¼ normă, nu vor încasa nici un leu la salariu, ci, dimpotrivă, vor fi nevoiți să „achite” din venitul familial 54 de lei, pentru a-și acoperi contribuțiile calculate la nivelul salariului minim brut.

3. Rediscutarea grilei de salarizare prevăzută în Anexa nr. I la Legea- cadru nr. 153/2017, având în vedere că personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că este situat în treimea inferioară a ierarhiei, deși marea majoritatea a personalului are studii superioare.

II. PROBLEME DETERMINATE DE COSTUL STANDARD PER ELEV

1.Valoarea foarte mică a costului standard per elev, dar și inexistența  coeficienților suplimentari de diferențiere și de corecție, a generat an de an insuficiența fondurilor pentru plata salariilor.

2. În acest moment, ca urmare a acestui cost standard greșit calculat, la nivel de unități de învățământ se procedează la reduceri de posturi, comasări de clase și, în multe situații, s-a propus desființarea de unități de învățământ.

III. BLOCAREA POSTURILOR

Începând cu 1 ianuarie 2018, până la 31 decembrie 2018, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

Singura soluție prin care se poate evita blocajul în sistemul educațional o reprezintă adoptarea unui act normativ, de cel puțin aceeași forță juridică, și care să permită ocuparea posturilor vacante/temporar vacante din învățământul de stat.

IV. MODIFICAREA REGULAMENTULUI – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru personalul din familia ocupaţională de funcţii bugetare „învăţământ”, aprobat prin h.g. nr. 34/2018.

V. Dreptul personalului didactic care are o vechime în  învățământ de cel puțin  34 de ani, de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei

„Considerăm că  este absolut necesară  invitarea conducerii FSLI la o întâlnire cu reprezentanții Executivului, în cel mai scurt timp, în vederea identificării soluțiilor de rezolvare a problemelor prezentate. În cazul în care Guvernul României nu va găsi soluții de rezolvare a acestora, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va declanșa acțiuni de protest, începând cu ultima decadă a lunii februarie, acțiuni ce pot culmina cu declanșarea grevei generale. Problemele sistemului educațional sunt grave și nu mai poate fi amânată rezolvarea acestora”, a mai declarat Dănuț Ieneșescu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.