SOLUȚIA pentru criza de la CET, supusă la vot în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal

SOLUȚIA pentru criza de la CET, supusă la vot în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal

Problema societății CET Hidrocarburi SA Arad este tot mai gravă cu fiecare an care trece. Nu avem iarnă în care arădenii să nu treacă prin spaima că vor rămâne fără apă caldă și fără căldură din cauza datoriilor uriașe ale acesteia.

Bineînțeles că nici acest an nu a făcut excepție, cetățenii trăind sub amenințarea că vor sta în frig dacă nu se intervine de urgență. În acest sens, reprezentanţii Ministerului Energiei, ai Primăriei Municipiului Arad, ai CET Arad şi ai Romgaz au avut o întâlnire pentru a încerca să găsească o soluţie la problema furnizorului de agent termic din Arad, somat de compania C- Gaz să plătească în avans pentru consumul de gaz.

În urma întâlnirii  „s-a identificat o soluţie menită să deblocheze situaţia de la CET”, după cum a declarat primarul Gheorghe Falcă. Această „soluție” s-a aflat astăzi în fața consilierilor locali, sub forma unui proiect de hotărâre. Este vorba despre aprobarea plății în avans a sumei de 4.000.000 lei, pentru anul 2018, cu titlu de „Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termică livrată populației” către SC CET Hidrocarburi SA Arad, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale de către producătorul de energie termică, furnizorului de gaze naturale.

În raportul de specialiate din cadrul proiectului de hotărâre s-au avut în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 36/02 august 2006, modificată prin O.U.G. nr.69/31 august 2011, privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, care prevede obligativitatea autorităţii administraţiei publice locale:

 art. 3, alin.(4) „În situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale aprobă preţuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei”;

 art. 5, alin.(1) „Sumele prevăzute în bugetele locale, conform art.3, alin.(4), se pot acorda în avans de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale furnizorilor de energie termică pentru populație, în vederea:

b) achitării în avans a consumului de gaze naturale de către producătorii de energie termică furnizorilor de gaze naturale, numai în situația în care contractele încheiate prevăd astfel de plăți, iar achitarea în avans conduce la obținerea unor prețuri avantajoase ale gazelor naturale achiziționate”.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate, iar liderul grupului PSD-ALDE, Beniamin Vărcuș, chiar dacă a lăudat această inițiativă a primarului Gheorghe Falcă de a aloca bani din bugetul local, a declarat că este o decizie normală, pe care oricum trebuia să o ia ca primar, ținându-se cont de faptul că CET se află în subordinea CLM. De asemenea, consilierul local al PSD, Gheorghe Săplăcan, a propus majorarea capitalului social la CET, pentru a se evita asemenea probleme în viitor.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.