Soluţie

Soluţie

României nu i se potrivește sistemul parlamentar actual. Dacă nu ar fi fost așa, azi am fi avut o țară mândră cu bunăstare cel puțin medie. Au trecut deja circa 28 ani de când o Constituție a construit un sistem complet eronat pentru poporul nostru. Cu toate acestea nu renunțăm și chiar ținem precum orbul de bâtă, ca acest sistem să-l perpetuăm în ciuda efectelor dezastroase cauzate de el. Cine se mai îndoiește azi că partidele politice se pot reforma? Vă spun eu. Nimeni. Și atunci de ce insistăm să ne încălzim cu o sobă ce scoate fum prin toate găurile? Regimul lui Ceaușescu a durat circa 24 ani. Noi ne-am săturat de prostiile lui încă din primii cinci ani. E adevărat că individul a preluat unul consolidat de înaintașii lui, cel puțin la fel de ticăloși ca și el. Și, sigur, i-a fost ușor să manipuleze un popor deja îndobitocit într-o doctrină agresivă cu proprii cetăţeni dar exportată destul de bine către cei cărora le cereau asistență economică în vederea industrializării în pas cu vremea. Și, totuși, a venit o vreme când românii s-au săturat de fumul excesiv produs de soba ineficientă și au aruncat-o la gunoi. Doar că, în acele clipe de demontare, pe lângă ei s-au strecurat niște indivizi care cărau cam același tip de sobă. Pe care, profitând de cedarea vigilenței, în câteva luni au reușit să o pună în funcțiune. Cu diferența că acum fumul nu ieșea pe găuri. De fapt, el nu ieșea pe nicăieri. Pentru că soba nu ardea deloc. Au montat o sobă pentru un alt tip de combustibil care nu se regăsește printre resursele noastre naturale. Și, deci, nu merge. Așa că suntem înghețați pe deplin. Și nenorocirea este că nu vrem să ne încălzim, ceea ce ar însemna că ne e bine așa.

Nu cred că e nevoie să traduc ceea ce am scris mai sus. Fraților, nouă nu ne folosește la nimic democrația pluripartidistă. Nu avem nevoie de partide politice. Veți spune că am pierdut contactul cu realitatea, dar nu-i așa. Sunt perfect conștient când spun că nu avem nevoie de partide: Și atunci cum să trimitem oameni în Parlament? Da. Asta e o întrebare la locul ei. De Parlament avem nevoie, dar nu umplut cu oameni trimiși de partide. Altfel. Soluția? Cu oameni trimiși de societate direct la reprezentare. Care să nu facă o politică de partid, ci una de interes imediat. Tehnic, cum se poate rezolva asta? Nu e deloc simplu, dar cred că merită întregul nostru efort având în vedere ceea ce vrem să obținem în final. În realitate, tot ce avem trebuie resetat. Între timp se poate începe construcția ce urmează a fi împlementată în decursul unui an.

Pe actuala Constituție, se vor înființa „entități” locale care vor superviza orice intenție de a candida pentru o funcție eligibilă. Acestea vor fi baza de la care se pleacă. Membri acestora vor avea puterea să-i cauționeze pe cei ce nu se încadrează în criteriile impuse de societate și vor opri din start astfel de indivizi să acceadă în funcții de reprezentare.

Sigur că problema este în alegerea acestui „sfat de bătrâni” sau cum se va numi el. Dar și aici se vor găsi criterii în așa fel încât aceștia să fie cu adevărat oameni de mare calitate. Refuz să cred că nu avem măcar 15 la 10000.

Deocamdată atât scriu. Mai sunt o mulțime de lucuri de spus, dar sunt convins că și alții pot veni cu idei. Nu întrebați cum vor funcționa mai departe lucurile. Aveți răbdare. Toate la timpul lor. Vor funcționa. Dar nu din prima. Și nici nu va fi nevoie de 28 ani.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.