Spectacolul „13” al Companiei Aradi Kamaraszinhaz este invitat de onoare la Lendava, în Slovenia

Spectacolul „13” al Companiei Aradi Kamaraszinhaz este invitat de onoare la Lendava, în Slovenia

Spectacolul „13” – o producție a teatrului maghiar arădean Aradi Kamaraszinhaz, realizat în colaborare internațională româno – maghiară – sârbă  – va fi prezentat în cadrul festivităţilor legate de 6 octombrie în Lendava, Slovenia. Spectacolul este semnat de regizorul Tapaszto Erno şi de coregraful Farkas Tamas.

Co-producţia este inspirată din ultimele zile din viața celor treisprezece generali executați la Arad. Spectacolul de dans și muzică live este inspirat din folclorul maghiar, românesc, țigănesc, sârb, dar și din muzica clasică austriacă și șansonetele franceze. Producţia aparţine Companiei Aradi Kamaraszinhaz, Ansamblului Taban din Bekescsaba și Formației Juhasz din Subotița. Potrivit echipei regizorale, spectacolul este o estetică a barbarismului modern.

Specatcolul „13”, care a fost ales printre cele mai bune spectacole ale anului 2015 în Ungaria, a avut succes şi în România. La festivalul internațional Theaterstock din Bacău a fost primit cu o deosebită pasiune: „Un spectacol de excepție, un spectacol de respirație scurtă, dens, cu mesaj puternic, răscolitor, care trezește conștiințe adormite într-o nepăsare vinovată. Un spectacol răvășitor! (…) Prin dans și muzică – limbaje universale – au reușit să transmită că orice crimă, orice intoleranță față de libertatea de gândire, față de credința personală – toate aceste nelegiuiri sunt oribile. Au reușit să exprime diversitatea umană și frumusețea ei și în același timp au fost foarte bine conturate aspecte ale conștiinței căzută în abisul despotismului: dezumanizarea totală a celui care ucide cu sânge rece, lipsa oricărui sentiment de compasiune, zvârcolirea oribil lăbărțată a criminalului primar”, scrie Nora Savu după spectacolul din Bacău.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.