SPRIJIN FINANCIAR substanțial pentru PRODUCĂTORII de tomate. CARE sunt condițiile

SPRIJIN FINANCIAR substanțial pentru PRODUCĂTORII de tomate. CARE sunt condițiile

Producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate- sere, solarii- astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

La 10 zile de la intrarea în vigoare a Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de înscriere în program din 35 de județe.

Pentru a se asigura că producătorii agricoli au înțeles avantajele de care pot beneficia prin această formă de sprijin, ministrul Agriculturii, Petre Daea, și secretarul de stat, Daniel Dumitru Botănoiu, s-au deplasat în teren, duminică, 12 februarie a.c.

Ministrul Petre Daea a mers în județul Mehedinți, sat Cioroboreni, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au arătat interesați de sprijinul pe care îl pot obține anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp în spații protejate.

Am rămas profund impresionat că unul dintre producătorii agricoli cu care am stat de vorbă, în vârstă de 82 de ani, este dornic să beneficieze de acest sprijin financiar pentru exploatația pe care o deține, având răsadul pregătit și cele 17 sobe pentru asigurarea temperaturii necesare realizării producției la timp. Poate fi un exemplu demn de urmat pentru ceilalți agricultori care nu s-au înscris încă în acest program, a afirmat ministrul Daea.

Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu s-a deplasat în județul Ilfov, comuna Vidra unde a purtat discuții cu un producător agricol, care avea nelămuriri legate de modul de livrare pe piață a producției de roșii realizate în sere sau solarii.

Schema de sprijin este foarte simplă și accesibilă, iar elementele de control introduse în actul normativ nu permit speculatorilor să profite de acest sprijin în dauna producătorilor reali. Fiecare producător care are 1000 metri pătrați de sere sau solarii se înregistrează la Direcția Agricola Județeană de care aparține și prezintă o adeverință prin care dovedește că deține suprafața respectivă de spații protejate. Direcția Agricolă Județeană verifică la fata locului, urmând să mai facă două verificări pe parcursul perioadei de producție : la înființarea culturii și la momentul rodirii, a explicat Botănoiu.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că este un program al cărui randament se va resimți progresiv, etapă cu etapă, pentru că, odată cu producția si primirea sprijinului va începe și capitalizarea micului producător, care își va permite achiziționarea unor instalații de încălzire sau a unor răsaduri din soiuri performante și rezistente la perioadele critice.

Potrivit unui comunicat, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1000 mp.

Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani, iar pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
  • Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
  • Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii;
  • Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.