Statistici sumbre: Peste 13.000 de arădeni sunt obezi

Statistici sumbre: Peste 13.000 de arădeni sunt obezi

Peste 13.000 de arădeni sunt obezi, informează Compartimentul de Statistică și Informatică în Sănătate Publică.

În judeţul Arad, prevalenţa obezităţii la sfârşitul anului 2017 a fost de 13.743 de cazuri, comparativ cu anul 2016 când numărul persoanelor cu obezitate era de 13.383. Incidenţa cazurilor de obezitate în judeţul Arad, la sfârşitul anului 2017 a fost de 582 de cazuri, mai puţin decât în anul 2016 când incidenţa a înregistrat un număr de 797 de cazuri.

Anual în data de 19 mai este marcată „Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) 2018”

Direcţia de Sănătate Publică Arad, prin activităţile Compartimentului  Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii celebrează astăzi Ziua Europeană împotriva Obezităţii şi organizează în perioada 19 mai – 29 mai o campanie de informare şi educare dedicată acestei zile.

Acţiunile de informare, educare şi comunicare sunt coordonate în judeţul Arad de  Compartimentul  Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii şi vor fi desfăşurate împreună cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari la societăţi comerciale şi la  unităţile de învăţamânt.

În 15 februarie 2018 la Bruxelles, Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO), a lansat o schemă de premiere pentru a recunoaște cele mai bune inițiative în lupta împotriva obezității. Anul acesta, EASO dorește să atragă mai mult atenția asupra efectelor pe care le poate avea obezitatea asupra unor boli, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele forme de cancer. Pentru a celebra Ziua Europeană Împotriva Obezității 2018, EASO solicită o instruire mai bună a medicilor și furnizorilor de asistență medicală, în ceea ce privește obezitatea și o recunoaștere a obezității ca boală de către  cât mai multe state membre ale UE.

Printre inițiativele europene ale EASO din acest an va fi o conferință la Bruxelles în 17 mai, la care vor fi invitate autorități din statele membre ale UE, pentru a împărtăși cele mai bune practici și pentru a discuta despre necesitatea unei mai bune educații, tratament și îngrijire legate de această afecțiune. La conferință vor fi reprezentanți ai diferitelor instituții europene, precum și ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. EASO și asociațiile membre din 32 de țări din Europa vor organiza diverse evenimente pentru a crea o mai mare conștientizare și înțelegere a obezității. Pentru inițiativele care au avut loc deja în cursul anului trecut, primele premii EASO vor fi prezentate la cel de-al 25-lea Congres European privind Obezitatea care va avea loc la Viena în luna mai.

Așa cum îndeamnă și sloganul Zilei Europene Împotriva Obezității 2018 și anume: Să acționăm pentru un viitor mai sănătos, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE. La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal.

Tema campaniei din anul acesta este : Împreună Împotriva Obezității.  Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).

Foto: pixabay.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.