Campaniile electorale viitoare vor fi FINANȚATE din banii noștri

Campaniile electorale viitoare vor fi FINANȚATE din banii noștri

Politicienii îşi vor face campanie electorală pe banii românilor. Măsura a fost adoptată pentru a elimina banii negri donaţi către partide.

Comisia parlamentară de cod electoral a adoptat, în unanimitate, un amendament prin care campaniile vor fi finanţate, exclusiv de la bugetul de stat, după modelul polonez.

După runde de dezbateri, parlamentarii au ajuns la concluzia că singura modalitate prin care vor elimina corupţia din partide este finanţarea campaniilor cu bani de la stat. Candidaţii îşi vor plăti campaniile, apoi banii le vor fi returnaţi pe baza chitanţelor şi a bonurilor. În plus, toţi politicienii vor fi obligaţi să se încadreze într-o anumită sumă maximă, care încă nu a fost stabilită.

Sumele vor fi returnate, însă, doar partidelor care vor depăşi pragul de 3% şi vor fi date în funcţie de numărul de candidaturi. În schimb, politicienii nu vor mai putea să cheltuiască banii cum vor ei.

Deşi efortul bugetar este mare, politicienii spun, că din această măsură statul va câştiga, pentru toate cheltuielile de campanie urmând să fie plătite taxe la stat.

Şi în prezent partidele politice sunt subvenţionate de stat. În fiecare lună, primesc 1.800 de lei pentru un parlamentar. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, anul trecut, partidele parlamentare au primit de la buget peste 6 milioane de lei, adică aproape un milion şi jumătate de euro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.