„Cazul Nadăş”, în atenţia ministrului Finanţelor: Cum s-a plătit o taxă de 12 lei în loc de una de 2 milioane de euro!

„Cazul Nadăş”, în atenţia ministrului Finanţelor: Cum s-a plătit o taxă de 12 lei în loc de una de 2 milioane de euro!

Senatorul Valer Marian, celebru pentru dezvăluirile sale, i-a adresat o întrebare ministrului Finanţelor Publice, Ioana Maria-Petrescu, cu referire la „Cazul Nadăş”, acolo unde unei familii i s-a restituit, în urma unui proces aflat sub semnul întrebării, peste 8700 de hectare, incluzând chiar şi satul respectiv.

Surt istoric al cazului
„Prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în anul 2006, soţii Colţeu Viorica şi Alexandru, cu domiciliul în municipiul Arad, au dobândit în mod fraudulos, respectiv în baza unor testamente presupus false, suprafaţa totală de 8 762 hectare, reprezentând păduri, păşuni, teren arabil şi construcţiile aferente în satul Nadăş comuna Tauţ judeţul Arad (faptic, suprafaţa întregului sat). În urma unor articole de presă şi a unor interpelări parlamentare, Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat cercetări asupra acestei retrocedări frauduloase în cursul anului trecut. În urma anchetelor DNA, au fost arestaţi şi condamnaţi în primă instanţă doi judecători de la Judecătoria Ineu, care au fost implicaţi în această retrocedare, şi a fost iniţiată revizuirea procesului, care este în curs de soluţionare. Totodată,  în cursul acestui an s-a dispus sistarea tăierii de material lemnos din ocolul silvic privat constituit de soţii Colţeu în localitatea Nadăş”, a arătat senatorul Valer Marian în şedinţa Senatului de luni, 14 aprilie 2014.

Taxa de timbru – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!
„Soţii Colţeu Viorica şi Alexandru au întabulat suprafaţa de 8 762 hectare în cursul anului 2009, plătind o taxă de timbru de 12,60 lei, în condiţiile în care alţi proprietari de terenuri din Nadăş au achitat, cu ocazia întabulării terenurilor lor, o taxă de timbru de 1000 lei pe hectar. Rezultă, în consecinţă, că soţii Colţeu ar fi trebuit să achite o taxă totală de timbru de 8 762 000 lei ( aproape 2 milioane de euro)”, a declarat senatorul.

Fără taxe plătite la primărie
Valer Marian mai arată că „de la întabulare şi până în prezent, soţii Colţeu Viorica şi Alexandru nu au achitat la Primăria comunei Tăuţ impozitul prevăzut de lege pentru terenurile pe care le-au dobândit în proprietate pe raza acesteia”. Potrivit acestuia, Gheorghe Pleş, primarul comunei Tauţ, „susţine că a adresat în acest caz o sesizare Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, în perioada în care preşedintele acestei era Sorin Blejnar, dar nu a primit nici un răspuns până în prezent”.

Aşteaptă răspuns de la ministru
„Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să verificaţi şi să stabiliţi motivele pentru care soţii Colţeu Viorica şi Alexandru au achitat o taxă de timbru de numai 12,60 lei, cu ocazia întabulării suprafeţei de 8 762 hectare, precum şi motivele pentru care nu au achitat impozitul prevăzut de lege pentru această suprafaţă de teren în perioada 2009- 2013, urmând să-mi comunicaţi rezultatul verificărilor, persoanele vinovate, sancţiunile aplicate şi modul de recuperare a prejudiciului cauzat. Solicit răspuns scris”, a precizat senatorul Valer Marian.

Foto: valermarian.ro

  1. ce nu inteleg eu e de ce nu au facut aceasta interpelare onor parlamentarii de Arad? i-au durut cumva manutele alea cu care incaseaza banii ca stau degeaba?? rusine Caprar, Cristina, MRU, Calimente, Maduta, Boghicevici, Igas, Pistru!

    Raspunde
  2. ce nu intelegi? ei nu lucra pentru noi, amaratii! ei lucra doar pentru ei si pentru patronul, patronii lor !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.