Centrala termică a CET Arad, vândută cu peste 27 de milioane de euro unei companii elvețiene

Centrala termică a CET Arad, vândută cu peste 27 de milioane de euro unei companii elvețiene

Aflată în insolvenţă din 2018 și în conservare din 2021, Centrala Electrică de Termoficare a CET Arad a fost vândută unei companii elvețiene.

Deși se afla în conservare de la finalul anului 2021, Centrala Electrică de Termoficare aparținând C.E.T. Arad S.A. – societate aflată în insolvență în portofoliul EUROSMART – a fost vândută în perioada de observație  la prețul de 27.305.716,50 EURO, reprezentând 90% din valoarea de piață, prin intermediul unei licitații publice deschise.

„Realizarea acestei tranzacții a fost o mare provocare pentru echipa Eurosmart, atât din perspectiva crizei energetice actuale, cât și din perspectiva legii insolvenței în contextul neconfirmării vreunui plan de reorganizare. O vânzare în aceste condiții, necesită un grad ridicat de expertiză și identificarea unor soluții  inovatoare prin angrenarea unei echipe multidisciplinare formată din specialiști din mai multe domenii, precum cel juridic, economic, de management și marketing. Astfel, prin demersurile efectuate, am evitat vânzarea Centralei în faliment la valoarea de lichidare”, declară Silvana Șermer, Managing Partner EUROSMART.

C.E.T. Arad S.A. este producător de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență. Prin serviciul său de utilitate publică, a furnizat energie termică populației din Municipiul Arad.

Centrala are în componență 9 loturi de teren cu o suprafață totală de 35,6 hectare și construcții corespunzătoare obiectului de activitate: un cazan de 420 t/h cu funcționare pe gaze naturale, o turbină tip DSL-50-1, stația electrică de 110 KV și trei transformatoare electrice de 25 MVA pentru servicii generale și de grup.Centrala  este conectată la sistemul energetic național prin stația sa proprie de 110 KV și are o capacitate de 450 MVA prin cele 5 linii de 110 kV.

În cadrul procedurii de insolvență, s-au realizat investiții de aproximativ 1,3 milioane euro pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice și electrice în vederea îmbunătățirii performanțelor și eficienței Centralei. Ca urmare a investițiilor efectuate în procedura de insolvență, turbina a fost calificată pentru prestarea serviciilor tehnologice de sistem pentru rezerva terțiară rapidă.

EUROSMART a fost fondată cu scopul de a implementa proceduri complexe, pachete de reorganizări și lichidări judiciare, cu implicații juridice și economice de repoziționare, management, marketing sau de echipă. În prezent, EUROSMART are 5 filiale la nivel național și peste 40 de specialiști care cred în strategii pe termen lung și o nouă viață a companiilor aflate în cumpănă. Gestionează un număr de 200 de dosare, cu o valoare cumulată a activelor de peste 300 milioane €.

Cumpărătorul este AOT Energy SRL, companie care face parte din grupul international ArrowResources AG. „Activitățile principale ale Arrowresources sunt țiței și produse petroliere, biocombustibili (inclusiv biomasă), gaze naturale, GNL, energie și emisii. Toate acestea sunt susținute de soluțiile noastre de logistică, finanțare structurată și stocare, care sunt implementate în beneficiul partenerilor noștri. Afacerea noastră este susținută de o echipă foarte experimentată în logistică și management al riscurilor, care asigură implementarea tuturor operațiunilor noastre. Ne aprovizionăm, stocăm și livrăm în mod responsabil bunuri fizice pe tot globul, facilitând circulația resurselor lumii. Avem sediul în Elveția, dar avem o prezență globală, cu birouri și în Canada, SUA, Marea Britanie, Belgia, Grecia, China și Singapore. Începând cu anul 2021 AOT Energy și-a extins aria de operare și in Romania, prin înființarea societătii AOT Energy SRL. AOT Energy SRL are ca obiective pe termen scurt și mediu să devină un participant activ în piața de energie internă a Uniunii Europene atât ca producător de energie și furnizor de servicii de echilibrare cât și ca trader de energie electrică și gaze naturale”, se arată pe site-ul companiei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.