Comunismul, la fel de criminal ca şi nazismul

Comunismul, la fel de criminal ca şi nazismul

Astăzi voi aborda o temă foarte controversată. Aceasta este „Comunismul la fel de criminal ca şi nazismul”.

Doresc să specific că nu ader la nici una dintre ideologiile despre care voi vorbi în acest articol iar tot ce voi prezenta este doar o idee, prin care doresc să atrag atenţia la anumite pericole din perspectivă istorică. Din punct de vedere istoric ideea de comunism şi ce-a de nazism au luat cu asalt Europa în prima parte a secolului XX. Comunismul şi nazismul după cum ştim sunt 2 idei polar opuse pe sceptrul politic. Pe când comunismul este situat în extrema stângă, nazismul este situat în extrema dreaptă. Dar cumva noi uităm că şi comunismul ca idee este de „extremă” stângă,pe când despre nazism nu pierdem nici un moment să îi arătăm crimele, genocidele şi politicile groaznice duse la capăt de nazişti.

Comunismul ca idee este o utopie. În nici o ţară nu s-a ajuns la standartul de „Tara comunistă” în totalitate nici în URSS, nici în România, China, Ungaria, Polonia etc. Deoarece fiinţă umană nu poate coexista realistic cu ideile comuniste, deşii în principiu este vorba despre egalitatea totală de clasă, de bogăţie de oportunitate. Dar omul are nevoie de o răsplată pentru efortul depus pentru progresul societăţii iar în comunism se doreşte ca acea răsplată să fie una egală atât pentru cel mai activ membru al societăţii cât şi pentru cel mai pasiv ceea ce duce în realitate la delăsare şi corupţie. Aceste lucruri mi-au fost povestite prin cazuri reale de părinţi, care au trecut prin acea perioadă. Toată lumea avea mentalitatea de lasa că „luna trece leafa merge” şi luna trecea leafa mergea dar prostia prospera. Şi nu nu atac generaţiile trecute pentru că nu a fost alegerea lor să treacă prin acel regim, cum nu este alegerea generaţiei mele să trecem prin aceste timpuri spre exemplu. În concluzie, ideea lui Marx şi Enghels de comunism nu s-a realizat în nici o ţară din lume.

Nazismul, fascismul, extremismul de dreapta. Aceste idei opuse prin prisma spectrului politic pe care îl ocupa sunt la fel de utopice să zicem aşa mai ales când adăugăm aberaţiile particulare ale nazismului şi fascismului italian. Nişte ideologii proaste şi pline de ură care şi-au arătat adevărata faţă în perioada 1920 – 1945.
Bun, acum că am terminat cu contextul istoric revin la ideea principală şi anume de ce consider că nazismul și comunismul sunt la fel de criminale ca ideologi puse în practică.

În primul rând dacă dăm o scurtă privire în trecut putem observa atât crimele făcute de nazişti şi fascişti cât şi cele făcute de comunişti. În continuare voi înşira câteva exemple de crime împotriva umanităţii făcute de ambele părţi.

Extremă dreaptă. (nazişti,fascişti,etc)
– Holocaustul.
– Distrugerea,furtul şi însuşirea operelor de artă şi uneori distrugerea acestora din muzeele europeene.
– Crime de război nenumărate atât împotriva combatanţilor cât şi noncombatanţilor

Extremă stângă.(comuniştii)
– Exterminarea anumitor persoane din clase sociale diferite în scopul „luptei de clasa”
-Genogidul din Cambodia efectuat sistematic de Khmer Rouge sub conducerea lui Pol Pot
– Foametea din China sub Mao în care au murit între 15-40 de milioane de oameni.


În aceste două poze sunt: 1. Victime ale Holocaustului şi 2. Victime din Gulagulire comuniste.

Toate aceste exemple sunt foarte pe scurt şi concise pentru a nu ne pierde în detalii istorice. Pe scurt toate aceste crime au însumat moartea a zeci de milioane de oameni. Problema este că deşi ştim clar că ideologiile de extremă dreaptă sunt rele nu trebuie să uităm că foarte multe crime au fost făcute şi de cei de extremă dreaptă.

Ce doresc să exprim prin acest articol? Doresc să reamintesc şi să aduc la cunoştinţă că dacă uităm sau ignorăm lucrurile foarte rele din istorie riscăm să le repetăm!

Închei cu un citat din John Tillotson: „Ignoranţă şi nepăsarea sunt două cauze importante ale distrugerii omenirii”.

Nota redacției (foto): Marius Bădescu este student la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, specializarea istorie, și la Facultatea de Sociologie și Psihologie.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.