Eliberarea adeverinţelor de vechime – obligaţie sancţionabilă pentru angajatori

Eliberarea adeverinţelor de vechime – obligaţie sancţionabilă pentru angajatori

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte angajatorilor de obligaţia pe care o au faţă de foştii sau actualii lor salariaţi de a le elibera un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.

Cu toate acestea, unii angajatori refuză să elibereze salariaţilor sau foştilor salariaţi adeverinţe de vechime, caz în care aceştia apelează la ITM Arad în vederea obţinerii acestor adeverinţe.

Spre deosebire de situaţia în care adeverinţa de vechime se solicită de la angajator/fost angajator şi cea în care se solicită de la ITM Arad există diferenţă, în sensul că, potrivit Ordinului 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecţiei Muncii, ITM Arad percepe o taxă de eliberare de 20 de lei, pe când angajatorii au obligaţia de a elibera, gratuit, adeverinţa de vechime, informează Ecaterina Isac, inspector şef ITM Arad.

Pe această cale, se recomandă cetăţenilor să solicite, în scris, angajatorilor sau foştilor angajatori, adeverinţa de vechime, iar în situaţia în care aceştia refuză au posibilitatea de a reclama agenţii economici de rea-credinţă, la unicul sediu al ITM Arad, situat pe strada Episcopiei, nr. 11 – 13, camera 1, parter.

Astfel, de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat la ITM Arad un număr de 319 solicitări de acest gen.

Încălcarea de către agenţii economici a prevederilor legale antemenţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei, inspectorii de muncă aplicând, acolo unde este cazul, rigorile legii în vigoare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.