Franţa ÎȘI SCHIMBĂ Constituţia după ATENTATELE de la Paris: Teroriştii, lăsați FĂRĂ CETĂȚENIE

Franţa ÎȘI SCHIMBĂ Constituţia după ATENTATELE de la Paris: Teroriştii, lăsați FĂRĂ CETĂȚENIE

Deputaţii francezi au votat, marţi seara, un articol controversat. Acesta prevede înscrierea în Constituţie a ridicării cetăţeniei pentru autorii crimelor şi delictelor teroriste.

Potrivit amendamentului, „o persoană poate fi decăzută din cetăţenia franceză sau din drepturile ataşate acesteia dacă este condamnată pentru o crimă sau un delict constituind o atingere gravă vieţii naţiunii”.

Deputaţii se vor pronunţa, miercuri, asupra ansamblului revizuirii constituţionale care cuprinde şi înscrierea regimului stării de urgenţă în legea fundamentală.

Premierul Manuel Valls a declarat, marţi seara, că aşteaptă cu încredere votul Adunării Naţionale de miercuri.

Revizuirea constituţională necesită nu numai un vot similar al Adunării şi Senatului, ci şi o majoritate de trei cincimi a parlamentarilor reuniţi în Congres.

Dacă revizuirea constituţională este adoptată de Congres, un proiect de lege va preciza aplicarea decăderii din drepturi. Potrivit Guvernului, ridicarea cetăţeniei va deveni o „pedeapsă complementară pronunţată de un judecător judiciar”. Ea va putea fi pronunţată pentru „crime împotriva intereselor fundamentale ale naţiunii” sau crime teroriste, precum şi pentru delicte de terorism dacă sunt pedepsite cu cel puţin 10 ani de închisoare.

În afară de ridicarea cetăţeniei, judecătorul va putea pronunţa o pedeapsă de ridicare a „drepturilor ataşate cetăţeniei” (drepturi civile sau civice precum dreptul de a vota, dreptul de a fi ales, dreptul de a exercita o funcţie publică, etc.).

Nici Constituţia, nici proiectul de lege a aplicării nu vor face referire la dublă cetăţenie, făcând deci în teorie posibilă decăderea din drepturi a unui francez care nu are altă cetăţenie.

Problema decăderii din drepturi prevăzută iniţial exclusiv pentru cetăţenii cu dublă cetăţenie a provocat polemică, unii critici denunţând o măsură care dau naștere mai multor categorii de cetăţeni francezi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.