Instituțiile arădene, UNITE pentru A STOPA plecarea tinerilor din Arad

Instituțiile arădene, UNITE pentru A STOPA plecarea tinerilor din Arad

Primii pași pentru semnarea unui parteneriat între Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Inspectoratul Școlar Județean și cele două universități arădene: „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu” au fost făcuți, astăzi. Cele cinci instituții arădene și-au manifestat deschiderea față de o colaborare menită să oprească exodul tinerilor absolvenți ai unităților de învățământ, din Arad.

Consiliul Judeţean și Primăria Municipiului Arad fac apel la absolvenţi să ia în calcul oferta celor două universităţi arădene, cu promisiunea că tinerii vor fi sprijiniți să-și găsească un loc de muncă în orașul lor.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad și primarul municipiului Arad s-au întâlnit, în această dimineaţă, cu conducerile celor două universităţi arădene şi cu conducerea Inspectoratului Şcolar, pentru a realiza un plan de colaborare instituţională între administraţia locală, instituţiile de învăţământ superior şi Inspectoratul Şcolar.

„Am declarat în Strategia pentru Arad că un obiectiv al nostru este să păstrăm tinerii acasă, ca Aradul să fie un judeţ unde se vine, nu de unde se pleacă. Ne dorim să construim un spaţiu comun tentant, un judeţ ofertant pentru ei şi pentru investitorii străini care au nevoie de forţă de muncă bine calificată, de specialişti. Având în vedere că încep înscrierile la universitate, facem un apel public către arădeni, absolvenţi şi părinţii acestora, să ia în calcul oferta educaţională complexă a celor două instituţii de învăţământ superior, care acoperă o foarte largă paletă de specializări şi oferă condiţii foarte bune”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a accentuat nevoia pregătirii specialiştilor pentru economia reală a Aradului. „Trebuie să trecem de stadiul discuţiilor politicoase şi să înţelegem, cu toţii, că «interesul» este cuvântul de ordine în acest parteneriat. Interesul administraţiei, interesul universităţilor, interesul elevilor, interesul arădenilor”, a precizat Gheorghe Falcă.

Acesta a mai precizat că pentru a atinge această performanță este important să se cunoască economia arădeană, pentru a raporta învățământul la economie.

La rândul său, Codruţa Stoica, prodecan al Universităţii „Aurel Vlaicu”, laudă iniţiativa celor două instituţii administrative arădene, pentru acest proiect educaţional. „Ne bucură şi ne onorează acest Parteneriat. Pentru prima întâlnire, discuţiile au fost fructuoase, s-au şi discutat câteva proiecte şi consider că Parteneriatul va fi benefic atât pentru mediul preuniversitar şi universitar, iar în timp pentru cel economic”, a afirmat conf. univ. dr. Codruţa Stoica.

Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Coralia Cotoraci a precizat – la rândul său – că „scopul acestei întâlniri a fost de a stabili o strategie pentru viitor, pentru învăţământul arădean şi pentru a promova excelenţa la nivelul academic, împreună cu o etică academică şi cu o dezvoltare a învăţământului pe nişele cunoscute, dar şi de a stabili strategii de dezvoltare, având în vedere particularităţile locale şi particularităţile celor două universităţi. În numele conducerii Universităţii, mulţumesc atât Consiliului Judeţean, care a găzduit şi iniţiat această întâlnire, cât şi Primăriei Arad, dar şi domnilor Iustin Cionca şi Gheorghe Falcă, deoarece această întâlnire nu ar fi avut loc fără iniţiativa şi sprijinul dumnealor. Este acţiunea pe care am început-o cu doamna rector a Universităţii «Aurel Vlaicu», prof. univ. dr Ramona Lile, în toamnă, tot la iniţiativa celor menţionaţi anterior, pentru a face real acest parteneriat de promovare, în primul rând a învăţământului universitar din Arad”.

CJ Arad şi Primăria Municipiului îşi propun, astfel, să devină un promotor al universităţilor arădene, susţinând demersurile de dezvoltare a bazei materiale şi a cercetării academice, dar în acelaşi timp să asigure şi platforma de practică de specialitate pentru studenţii unor specializări, începând cu data de 1 octombrie, odată cu deschiderea noului an universitar.

  1. Pasi pentru a stopa plecarea tinerilor din Arad:
    1. demisia coruptului primar Falca
    2. demisia plagiatoarei rector de la UAV
    3. exilul lui Cionca in Varadia de Mures
    4. desfiintarea Inspectoratului Scolar Judetean

    Raspunde
  2. Sau ce ar fi sa investiti ceva in lab-urile, terenurile de sport, camine si facilitatiile pt studenti, investitii care pana acum erau de genul zugravit si cumparat saltele noi. Sunt fonduri europene, faceti in Arad in campus universitar de la zero, ca in occident. 2, creati un parc tehnologic unde sa fie incurajate firme sa vina in Arad, nu takata si alte porcarii din automotive cu salarii de 2 lei. Firme din sectorul servicii, IT etc.

    Raspunde
  3. Studentii străini vin la studii in Arad…e foarte bine! Bravo

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.