Liceul Tehnologic din Săvârşin a fost redenumit. Instituția de învățământ poartă acum numele Regelui Mihai

Liceul Tehnologic din Săvârşin a fost redenumit. Instituția de învățământ poartă acum numele Regelui Mihai

Liceul Tehnologic din Săvârşin a fost redenumit. Acesta poartă numele Regelui Mihai. Ceremonia de redenumire a instituției de învățământ a avut loc astăzi.

La acest eveniment de excepție au luat parte alături de membrii Casei Regale a României, conducerea Inspectoratului  Şcolar Judeţean Arad și reprezentanţi ai autorităţilor judeţene.

Liceul Tehnologic din Săvârșin a primit numele „Regele Mihai I”,  un nume cu rezonanţe istorice certe şi cu o încărcătură emoţionala puternică.

„Semnificaţia redenumirii acestui lăcaş de învăţământ pentru oamenii locului este evidentă şi de neuitat, dar dincolo de aceasta, asistăm  la un gest simbolic prin care monarhia  românească îşi împlineşte rolul de protectoare şi promotoare a învătământului şi a culturii țării sale”, a declarat inspectorul școlar general delegat, Anca Stoenescu.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au fost invitații de onoare ai evenimentului acordării numelui „Regele Mihai” Liceului Tehnologic din Săvârșin. Evenimentul a avut loc în data de 22 octombrie, în preajma zilei de naștere a Regelui Mihai.

Gazdele evenimentului au fost elevii liceului, alături de profesorii lor și de directorul liceului, profesoara de istorie Luminița Costea. A fost prezent primarul comunei, Ioan Vodicean, alături de membri ai Consiliului Local. Au luat parte la eveniment prefectul județului Arad, Florentina Horgea, deputatul Dorel Căprar, membru al Parlamentului României, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Anca Stoenescu.

Cu această ocazie, Majestatea Sa Margareta a dezvelit un portret în ulei reprezentându-l pe Regele Mihai. Portretul a fost oferit Familiei Regale în ziua de 10 Mai 2016, de către profesorul universitar Florin Stănică, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Începând de astăzi, tabloul își găsește locul în holul mare al liceului.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au dezvelit, de asemenea, placa de deasupra intrării principale a clădirii, purtând noul nume al liceului și au făcut o donație de carte bibliotecii. În cursul anului viitor, donația de carte va continua.

Învățământul școlar săvârșinean își are originile la începutul anilor 1700, După 1918, anul înfăptuirii Marii Uniri, numărul elevilor săvârșineni a crescut considerabil. În anul 1940, în timpul domniei Regelui Mihai I, la Săvârșin învățau 127 de elevi, împărțiți în șapte clase. Școala a devenit liceu în anul 1968, iar în anul 2001 s-a transformat în Grup Școlar. În zilele noastre, la liceul din Săvârșin învață un număr de 200 de elevi.

Foto: http://www.romaniaregala.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.