Locuri de veci VÂNDUTE cu MII de EURO în cimitirele arădene. Ce spun autoritățile

Locuri de veci VÂNDUTE cu MII de EURO în cimitirele arădene. Ce spun autoritățile

Un arădean a scos la vânzare, pe o rețea de socializare, două locuri de veci în Cimitirul Micălaca, la prețul de 2.500 de euro.

Pentru ca anunțul să fie și mai tentant pentru eventualii cumpărători, omul a postat și o chitanță cu dovada plății la zi a taxei de întreținere pentru cele două locuri de veci.

Deși internauții s-au distrat copios pe baza postării, aceasta aduce la suprafață o practică ilegală ce se desfășoară în formă continuă nu numai în Arad, ci și în toată țara.

Pentru a înțelege mai bine conceptul, am apelat la o sursă din cadrul Bisericii Ortodoxe care ne-a explicat că aceste locuri nu pot fi vândute și asta pentru că nu sunt deținute, ci concesionate.

Practic, funcționează ca și în cazul unui imobil închiriat. Astfel, cel care „deține” locul de veci nu are dreptul legal să îl vândă.

În ciuda acestor fapte, practica „vânzării” locurilor de veci este uzuală, uneori pe sume mari, precum în cazul de față.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, care administrează cimitirul din Micălaca, sunt conștienți de asemenea situații.

N-au voie așa ceva (n. r. – să „vândă” locurile de veci). Locurile de veci sunt concesionate”, a declarat pentru NewsAr.ro Paul Orădan, Secretar în cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad.

Acesta a adăugat: „Suntem conștienți de situație. Am cerut tuturor oamenilor care dețin locuri de veci în cimitir să vină să își revendice locurile. Începând cu acest an vor primi acte de concesiune”.

Totuși, după spusele directorului SC Gospodărirea Comunală SA practica vânzării locurilor de veci nu ar fi răspândită și în alte cimitire arădene, aflate în subordinea Gospodăririi.

Nu am auzit de așa ceva, într-adevăr, sunt director doar de o lună și ceva. Noi nu administrăm cimitirul din Micalaca, unde se vând acele locuri din postare. Eu dacă aud așa ceva, îl dau organelor abilitate (n.r. dacă în caz este implicat și un angajat al Gospodăririi Comunale), nu concep așa ceva. Cum să facă așa ceva, Doamne ferește. La cimitirele noastre nu se întâmplă”, precizează Florin Mariș, directorul SC Gospodărirea Comunală SA.

Acesta este în funcție de puțin timp, însă declară că, fiind consilierul răposatului fost director, nu a întâlnit asemenea cazuri în decursul anilor.

„Până acum nu am avut nici o reclamație, am și fost consilierul fostului director și nu am avut asemenea cazuri concrete, acuzații, posibil, dar nu au ajuns la urechile mele. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, urmăm pașii legali: Cercetarea organelor abilitate, respectivul este suspendat sau își ia concediu. Nu îl poți da afară dacă nu ai ceva concret”, a concluzionat Florin Mariș.

Acestea fiind spuse, constatăm un clasic fenomen românesc, problema există, sesizările lipsesc, practica vânzării locurilor de veci continuă să fie o afacere pentru unii și nimeni nu ia cu adevărat măsuri pentru a stopa aceste situații.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.