Moment aniversar în Ungaria: Şapte ani de la instalarea PS Siluan ca Episcop (FOTO)

Moment aniversar în Ungaria: Şapte ani de la instalarea PS Siluan ca Episcop (FOTO)

Pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, data de 8 iulie 2014 a constituit un moment aniversar însemnat, marcând cei 7 ani care au trecut de la hirotonia şi instalarea PS Siluan că Episcop al acestei Eparhii.

Cu acest prilej, PS Siluan, înconjurat de soborul slujitor al preoţilor şi diaconilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de la cele patru Protopopiate ale Episcopiei şi de la Aşezământul Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Budapesta, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească şi slujba de „Te Deum” în Catedrala Episcopală din Gyula.

Răspunsurile la strană au fost date de către monahiile de la Centrul Eparhial şi de la Aşezământul Monahal din Budapesta. La eveniment a fost prezent şi Florin Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Gyula. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai celor două publicaţii în limba română din Ungaria, „Foaia Românească” şi „Cronica”.

La finalul slujbei, Ierarhul a rostit un cuvânt de apreciere despre rolul foarte important pe care Biserica Ortodoxă Română (prin sprijinul constant şi susţinut al Patriarhiei Române şi al Statului Român, în special după schimbările de regim din anul 1990) l-a avut în cadrul comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria, precum şi în toată diaspora. De asemenea, a adus mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru părintească purtare de grijă arătată întotdeauna acestei comunităţi

Atât alegerea PS Siluan că Ierarh (11 martie 2007), de către Colegiul Electoral al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cât şi hirotonia şi instalarea în Catedrala Episcopală din Gyula (8 iulie 2007), au avut loc sub îndrumarea IPS Nicolae Corneanu (evocat, la rândul său), Mitropolitul Banatului, de care aparţinea, din punct de vedere jurisdicţional această Episcopie la momentul respectiv.

Un cuvânt de apreciere a fost adresat şi PS Sofronie, cel dintâi Ierarh titular al acestei eparhii istorice, întemeiate în anul 1946, prin hotărârea Congresului Naţional Bisericesc al românilor ortodocşi din Ungaria, dar care şi-a dobândit propriul sau Ierarh doar în anul 1999.

Între realizările importante consemnate în cei 7 ani de arhipăstorire ai PS Siluan (2007 – 2014) au fost menţionate înfiinţarea unui Aşezământ Monahal Românesc la Budapesta, derularea unui proiect european transfrontalier, pe tema dezvoltării turismului religios în zona judeţelor Arad şi Békés, construirea unui nou altar de închinare, după 100 de ani (Paraclisul de lemn, în stil maramureşean, de la Otlaca Pustă), achiziţionarea şi modernizarea unei case parohiale noi la Parohia Jaca, amenajarea unei expoziţii muzeale permanente, cu obiecte bisericeşti, aflată în curs de realizare la Gyula, într-un imobil aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cumpărat la sfârşitul anului trecut, alte multe lucrări de restaurare la Catedrala Episcopală din Gyula şi la mai multe biserici din cadrul Episcopiei, precum şi sfintele slujbe şi toate celelalte activităţi desfăşurate în interesul credincioşilor care aparţin acestei Episcopii.

Manifestarea aniversară s-a încheiat prin urări adresate Ierarhului în sala festivă a Centrului Eparhial din Gyula şi o agapă comună oferită participanţilor.

R.D.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.