Personalitate nord-americană în mijlocul arădenilor

Personalitate nord-americană în mijlocul arădenilor

Profesorul ortodox David Goa va fi săptămâna viitoare în mijlocul credincioșilor arădeni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, profesorul David Goa de la Universitatea Alberta, Canada, va ține câteva conferințe tematice destinate tinerilor, studenților de la medicină, tuturor celor preocupați de problemele actuale din viața Bisericii și a vieții publice.

Vineri de dimineață, 16 noiembrie, 2018, va fi în mijlocul studenților de la Facultatea de Medicină a Universității „Vasile Goldiș”, unde va vorbi despre provocările spirituale particulare cu care se confruntă medicii și personalul din Sănătate, modul în care medicii îi îngrijesc pe cei aflați în faza terminală. Ce discipline spirituale îi pot elibera de trauma de a se afla  în proximitatea morții, încât să poată sluji fără teamă, ca modele ale inimii pline de compasiune. David Goa va conferenția vineri seara de la ora 18 în cadrul distinsului Centru Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Nicoale” din cartierul Bujac, str. Independenței nr. 5A, centru parohial coordonat de pr. dr. Vasile Pop.

Tema conferinței se încadrează în tematica Anului omagial în Patriarhia Română: „Unitatea Bisericii în fața provocărilor contemporane”. Unitatea nu poate să fie efectul simplu al acțiunii/eforturilor umane; ea este înainte de toate un dar al lui Dumnezeu, care comportă o creștere în comuniune cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Drumul spre unitatea vizibilă a tuturor creștinilor locuiește în rugăciune, pentru că în mod fundamental unitatea nu o „construim” noi, ci o „construiește” Dumnezeu, vine de la El, din misterul Său trinitar, din unitatea Tatălui cu Fiul în dialogul de iubire care este Duhul Sfânt și angajarea noastră spre/în unitate trebuie să se deschidă la lucrarea divină, trebuie să devină invocare zilnică a ajutorului și harului lui Dumnezeu. Asemenea alocuțiuni vor fi ținute și în cadrul vecerniei de sâmbătă seara (17.11.2018) din cadrul Parohiei Cintei.

Profesorul ortodox David Goa este o personalitate publică internațională, „ambasador” între religii, oameni și culturi, hrănit de o încântătoare capacitate dialogală, promotor al respectului între comunitățile umane și animat de o largă reflecție teologică și filozofică. Profesorul Goa este fondator pe continentul american de centre pentru studierea religiei și a vieții publice.  Timp de decenii, munca sa a angajat multe dintre cele mai urgente chestiuni ale societății nord-americane, căutând să aducă în prim-plan cea mai profundă gândire a tradițiilor religioase și a filozofiei civile. Scopul profesorului Goa a fost de a aprofunda reflecția asupra unor chestiuni urgente și de a găsi modalități prin care cei cu perspective ferme și competitive să intre în dialog și să găsească un sol fertil care să cultive binele comun. Respectul său pentru valorile nord-americane și sfera sa internațională de influență au reunit un ansamblu bogat de programe și cercetare, evidențiind capacitatea Universității de a se afla în serviciul înțelegerii publice.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.