Tutun în valoare de aproape 3 milioane de euro, confiscat la Nădlac

Tutun în valoare de aproape 3 milioane de euro, confiscat la Nădlac

Polițiștii de frontieră arădeni au depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Nădlac un transport ilegal de tutun pentru narghilea.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac împreună cu lucrători vamali au descoperit într-un TIR, condus de un cetăţean bulgar, aproximativ 22.000 de kilograme de tutun pentru narghilea, în valoare de aproximativ 2,9 milioane euro, pentru care şoferul bulgar nu deţinea documente de provenienţă.

„În data de 1 aprilie, ora 21, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean bulgar, aflat la volanul unui automarfar înmatriculat în Bulgaria. În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au constatat faptul că acesta transportă o cantitate însemnată de tutun pentru narghilea, ambalată în cutii. Din primele verificări a reieşit faptul că operaţiunea vamală necesară tranzitului bunurilor în cauză prin spaţiul comunitar nu este validă şi că există suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte transportul în cauză. Extinzând cercetările, în data de 2 aprilie, o echipă comună formată din lucrători ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Direcţia de Prevenire şi Combaterii a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere şi reprezentanţi ai Autorităţii Vamale Române s-au deplasat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. În urma inventarierii, a rezultat cantitatea totală de 22.000 kilograme de tutun pentru narghilea. De asemenea, în cadrul verificărilor efectuate, şoferul mijlocului de transport nu a putut prezenta documente care să ateste provenienţa mărfii. Întreaga cantitate de tutun, estimată la o valoare de 2,9 milioane euro, a fost ridicată de către autorităţi în vederea expertizării şi continuării cercetărilor. În cauză urmează a se întocmi dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării”, prev. de art. 452, alin. 1, lit. d si h din Codul Fiscal al României şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 272 din Codul Vamal al României. În acest caz, autoritățile române au beneficiat de sprijinul administrațiilor vamale din Belgia și Germania, cooperarea desfășurându-se în baza prevederilor Convenției Napoli II privind asistența reciprocă în vederea prevenirii și combaterii fraudelor vamale naționale și comunitare”, precizează reprezentanții Poliției de Frontieră Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.