SUBIECTUL ZILEI la ședința CLM: DE CE a renunțat Falcă la MAJORAREA IMPOZITELOR

SUBIECTUL ZILEI la ședința CLM: DE CE a renunțat Falcă la MAJORAREA IMPOZITELOR

Gheorghe Falcă a început ședința publică ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM) de astăzi cu o serie de informări privind activitatea aleșilor locali din anul precedent, despre proiectul „Regenerare urbană”, pentru care mai multe firme și-au depus ofertele, iar lucrările ar putea începe chiar din primăvara-vara 2018, precum și despre investițiile de peste 150 de milioane de euro în infrastructura municipiului Arad pe următorii trei ani.

Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat și proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 511/2017 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018, adică, mai simplu spus, renunțarea la majorarea impozitelor, la inițiativa primarului.

Deși proiectul a fost votat în unanimitate, mai mulți consilieri locali (dar nu numai) au avut intervenții cu privire la această problemă.

Primul care a luat cuvântul a fost Sergiu Vlad, deputat al USR. El a declarat că administrația nu trebuie să crească taxele arădenilor deoarece, așa cum știe toată lumea, există un excedent bugetar foarte mare din care se pot face investiții. De asemenea, deputatul USR a solicitat Primăriei să crească nivelul bonificației pentru taxe de la 5% la 10% pentru a veni în ajutorul arădenilor, deoarece pentru unii această creștere ar însemna foarte mult, mai ales în situația actuală în care Guvernul a impus o serie de scumpiri la utilități și la carburanți.

Liderul grupului PSD-ALDE, Beniamin Vărcuș, a avut și el o intervenție și i-a felicitat pe arădeni pentru că au reacționat împotriva majorării taxelor și impozitelor. Vărcuș a declarat că nu era normal ca administrația să impună această creștere în situația în care Aradul are un excedent în valoare de peste 200 de milioane de lei. Beniamin Vărcuș a subliniat faptul că ei nu se opun nici proiectului „Regenerare urbană” și nici parcării subterane din Piața „Avram Iancu”, însă nu sunt de acord cu împrumuturi sau cu majorarea taxelor când aceste proiecte ar putea fi finanțate din excedent.

La întrebarea consilierului local independent Marin Lupaș că „de unde această generozitate din partea domnului primar de a renunța la majorarea taxelor și impozitelor?”, Gheorghe Falcă s-a folosit deja de celebrul laitmotiv „PSD ne-a furat 16 milioane de euro” și a răspuns că această mărire nu era atât de mare precum s-a tot vehiculat și că viza numai persoanele fizice, iar „în momentul în care am lucrat la buget, am constatat că venitul în urma majorării impozitelor este de 800 000 de euro.  Mai mult decât atât cei de la BERD ne-au returnat anul acesta 8 milioane de lei, exact dublu decât am fi luat de la populaţie. Atunci am luat decizia de a renunţa la această creştere, de a comunica în mod corect cu cetăţenii, pentru că eu în calitatea mea de primar  am nevoie ei pentru implementarea unor proiecte care nu au trecut în Consiliu”, a spus edilul.

  1. a renuntat pentru ca vrut sa faca un joc politic dar nu i-a iesit…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.