Sute de persoane, depistate muncind ilegal. Cazurile au ajuns în atenţia Poliţiei

Sute de persoane, depistate muncind ilegal. Cazurile au ajuns în atenţia Poliţiei

Inspectorii de muncă arădeni au depistat, în primele două luni ale acestui an, 13 angajatori care practicau munca fără forme legale, fiind identificate 216 persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, dintre care 101 au fost femei.

La cinci agenţi economici din cei 13 au fost identificate nu mai puţin de 199 persoane, din care 99 femei care lucrau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.

Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane – potrivit art. 264 alin. 4 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cele cinci cazuri se află în atenţia Seviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.

Inspectorii muncii precizează că munca fără forme legale implică riscuri atât pentru angajator cât şi pentru angajat. Astfel, pentru angajator: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă; închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă( art.264 alin.4 din Codul Muncii); imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă etc.

Reamintim ceea ce ar trebui să ştie persoanele care lucrează fără forme legale:

dacă desfăşoară activitate la un angajator fără încheierea unui contract individual de muncă pot fi sancţionate cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; contractele individuale de muncă încheiate, se înregistrează de către angajator, în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză; la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia: copii ale documentelor existente în dosarul personal; copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării;

Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

Practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi, iar dincolo de necunoaşterea legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul la „negru” şi angajator.

  1. Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: pop_horia88@yahoo.com

    Raspunde
  2. articol de cacao 4 martie, 2015, 10:09 am

    Ar trebui, in ideea unei complete informari, sa fie spuse si cele referitoare la cauzele muncii la negru.
    Este vorba de saracie – vina statului, este vorba de debilitatea ITM care cade deseori la pace cu angajatorii (contra unor comisioane) si de sarcinile fiscale pe munca care reprezinta cca. 48% din costul salarial (da, jumatate din munca omului o ia statul si pentru saracirea asta imensa ofera in schimb sanatate de cea mai proasta calitate, educatie desprinsa de realitatea in care traim, o politie ineficinta, o armata desprinsa din bataliile de primul razboi mondial, o birocratie imensa, inutila si aroganta precum si multe turme de politruci de toate culorile curcubeului, pusi pe jaf, lingai, oportunisti, incompetenti si cinici).

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.