În Tabăra de la Căsoaia va fi construit un centru de informare şi educare în protecţia mediului (VEZI FOTO)

În Tabăra de la Căsoaia va fi construit un centru de informare şi educare în protecţia mediului (VEZI FOTO)

Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi Centrul Cultural Judeţean Arad (CCJA) au făcut un nou pas în vederea implementării proiectului Green House (Casa Verde) ce vizează construirea unui centru de informare în cadrul Taberei de Tineret de la Căsoaia.
Astfe, în cursul zilei de astăzi a fost semnat contractul de lucrări pentru construcţia Centrului de Informare şi Educare în Protecţia Mediului, beneficiarul investitiei fiind Centrul Cultural Judeţean Arad, instituţie care a obţinut finanţarea acestui proiect, respectiv 509.966 euro, prin programul de Cooperare transfrontalieră România – Ungaria, cofinanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Arad. Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu.
Principalul obiectiv este înfiinţarea unui centru educaţional modern, care să permită desfăşurarea de activităţi de educaţie ecologică, păstrare şi promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale comune, specifice comunităţilor din împrejurimile Aradului – pentru partenerul român, şi ale oraşului maghiar Mako, partenerul maghiar din proiect.

„Implementarea proiectului Green House şi în special realizarea Centrului de informare şi educare în protecţia mediului în Tabăra de tineret de la Căsoaia aduce o contribuţie importantă la realizarea uneia dintre obiectivele majore ale administratiei arădene, şi anume dezvoltarea şi promovarea sectorului turistic”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad

Prin realizarea acestui centru va fi asigurată o locaţie modernă, dotată la standarde europene, în care se vor desfaşura activităţi diverse din domeniul educaţiei ecologice şi protecţia mediului, începând de la cursuri şi conferinţe, până la expoziţii tematice şi ateliere de lucru prin intermediul cărora se vor readuce în atenţia publicului ocupaţiile şi meştesugurile tradiţionale practicate în zona, cu accent pe reafirmarea şi confirmarea  caracterului comun al comunităţilor locale din cele două ţări participante la proiect. Iată şi câteva exemple: realizarea unor cursuri de educatie ecologică; înfiinţarea unor trasee pentru drumeţii şi desfaşurarea unor cursuri de tehnici de supravieţuire în natură; readucerea în atenţia tineretului din cele două ţări a mesteşugurilor ecologice tradiţionale: olăritul, ţesutul la război, împletitul nuielelor, pictură pe lemn, realizarea de îmbracaminte din materiale traditionale.

„Centrul de Informare şi Educare în Protecţia Mediului va beneficia de o sală de conferinţe cu o capacitate de 150 de locuri, bucătarie dotată la cele mai înalte standarde, precum şi facilităţi de cazare a participanţilor la evenimentele desfăşurate în incinta centrului. În cadrul proiectului va fi asigurată respectarea principiului egalităţii de şanse, clădirea nou construită urmând a fi amenajată corespunzator inclusiv pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi”, a precizat Ana Maria Dragoş, directoarea CCJA.

Câştigătorul contractului a fost desemnat dintre operatorii economici rămaşi în compeţie, în baza preţului cel mai scăzut ofertat, contractul fiind atribuit firmei Amahouse pentru preţul de 2.089.121,79 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 501.389,22 lei.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.