Tot ce trebuie să știți despre DEBRANȘAREA de la CET. Care sunt condițiile legale și ce nu aveți voie să faceți

Tot ce trebuie să știți despre DEBRANȘAREA de la CET. Care sunt condițiile legale și ce nu aveți voie să faceți

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad le atrage atenția tuturor celor care doresc să renunțe la sistemul centralizat de încălzire că pot face acest lucru doar în condițiile legale. În același timp, conducerea ULAL aruncă săgeți și spre politicieni, care nu vin cu soluții susținute și realizabile pentru CET.

„A trecut perioada alegerilor locale, timp în care mulți cetățeni au fost captați de proiectele mai mult sau mai puțin realizabile ale candidaților la Primaria Arad. Fiecare a avut propriul program, care nu a omis domeniul fierbinte al Municipiului Arad și anume cel energetic respectiv CET-ul și prețul gigacaloriei în Arad, subiect care pentru unii constituie o problemă  permanentă iar pentru alții doar o temă potrivită pentru a scoate cetațenii la vot. În timp ce fiecare amintește de problemele CET Arad, nimeni nu vine cu soluții susținute și realizabile iar CET își continuă cursul pe panta descendentă în ceea ce privesc datoriile către furnizori, pierderile pe traseu și distribuție precum și numărul de beneficiari”, a declarat Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.

Aceasta afirmă că mulți arădeni nu mai au răbdare să vadă materializate proiectele în ceea ce privește strategia energetică locală și optează pentru surse alternative de încălzire. „Astfel continuă avalanșele de debranșări de la CET, atât individual cât și la nivel de scară de bloc, debranșări cu care ne-am obișnuit în fiecare vară și de care nimeni nu ține cont. Arădenii s-au săturat să plătească apa rece la preț de apă caldă și să suporte costuri mari cu încălzirea”, a precizat Dorina Lupșe.

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad le reamintește tuturor celor care doresc să renunțe la sistemul centralizat de încălzire că pot face acest lucru doar în condițiile legale:

„Conform HCLM nr. 109 din 5 iunie 2008 zonele în care nu se aprobă debranșări totale sau parțiale sunt cele unitare de încălzire PT 1V și PT 2V – zone cu module pentru care autoritatea administrației publice locale a stabilit că încălzirea se  realizează exclusiv în sistem centralizat, zone în care s-au făcut investiții cu costuri mari. Conform HCLM 59 din 31 martie 2008, pentru imobilele care nu fac parte din zona unitară nu se aprobă debranșări în condominii în care nu există apartamente debranșate de la CET”, atrage atenția Dorina Lupșe.

Dorina Lupse

Pentru cei care nu se încadrează în situațiile sus menționate, condițiile de debranșare sunt următoarele:

–           Acordul vecinilor direct afectați atât pe orizontală cat și pe verticală.În cazul asociațiilor de locatari, acordul se ia de la toate apartamentele din imobil.

–           Acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotarârea adunării generale, cu mențiunea că au luat act asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire.

–           Pe formularul tip se vor trece apartamentele debranșate din imobil.

–           Se va intocmi o documentație tehnică care reconsideră ansamblul instalațiilor termice, avizată de furnizor, care are ca scop menținerea confortului termic al celor care rămân în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.

–           Viza asociației de proprietari, reprezentată de președinte și administrator.

Cererile de debranșare se preiau până în 15 august.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.