TRADIȚII și OBICEIURI de MĂRȚIȘOR: Ce trebuie să faci

TRADIȚII și OBICEIURI de MĂRȚIȘOR: Ce trebuie să faci

Mărțișorul este, conform tradiției, simbolul primăverii. De 1 martie, vechiul se reînoiește, iar tradițile și obiceiurile vechi de mii de ani sunt readuse în centrul atenției.

Iată cele mai importante tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Mărțișorului:

Mărţişorul se prinde în piept sau la mâna înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, şnurul în firicele de alb şi roşu capătă semnificaţii aparte, albul semnificând masculinitatea, raţiunea şi sobrul asociat masculinităţii, iar roşul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie, iar el se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.

Dacă prinzi şnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcţie protectoare şi, în perioada în care porţi firul de mărţişor, are puterea de a ţine răul departe de ţine. La rândul lor, împletiturile te feresc şi ele de ghinion şi împrejurări nefavorabile.

Sursa/Vezi mai multe tradiții

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.