Trei focare de boala limbii albastre CONFIRMATE la Vaslui

Trei focare de boala limbii albastre CONFIRMATE la Vaslui

Autoritățile sanitar – veterinare din Vaslui au confirmat, luni, existența a trei focare de boală a limbii albastre la bovine în județ. În urma prelevării de probe de către medicii veterinari s-a confirmat prezența bolii la animale din comunele Vutcani și Coroiești.

„Expo Zoo Agroind”, manifestare organizată în județul Vaslui de Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ), va fi amânată din cauza apariției bolii limbii albastre în mai multe județe din România, dar și în urma confirmării celor trei focare de boală în județ.

Evenimentul programat pentru perioada 6 — 7 septembrie trebuia să reunească crescători de ovine, caprine și bovine din județele Iași, Botoșani și Galați, invitați din Ministerul Agriculturii și autorități județene.

În alte patru localități din județul Buzău au fost semnalate în weekend cinci noi focare cu ,,boala limbii albastre”, numărul total al unităților administrative-teritoriale cu focare ajungând la 16.

În județul Buzău au fost identificate în perioada 22 august-1 septembrie un număr 60 de focare active cu animale bolnave, cu patru decese, două vaci și două oi.

Pe 22 august, a.c., Laboratorul Național de Referință, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat primele probe pozitive pentru „boala limbii albastre”.

„Boala limbii albastre” este cauzată de un virus transmis de o insectă, nu se transmite la om și nici de la animal la animal, dar produce însemnate pagube economice.

Foto: asergeev.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.