Trei sferturi dintre proprietari nu şi-au întabulat terenurile agricole

Trei sferturi dintre proprietari nu şi-au întabulat terenurile agricole

Deputatul liberal Ludovic Orban a declarat, vineri, la Arad că parlamentarii PNL au solicitat urgentarea dezbaterii iniţiativei legislative privind întabularea gratuită a terenurilor agricole. Potrivit lui Orban, liberalii încearcă prin iniţierea acestui proiect de lege să rezolve chestiunea cadastrului naţional agricol, însă se luptă cu social democraţii care tergiversează dezbaterea în plen.
Proiectul de lege era blocat de mai bine de patru luni din lipsa unui raport ce trebuia depus de Comisia juridică. Când într-un final (în data de 1 aprilie) a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor la poziţia 21, parlamentarii liberali au solicitat ca proiectul să fie considerat prioritar şi să fie mutat la o poziţie care să permită luarea unei decizii chiar în cursul acestei săptămâni. Solicitarea deputaţilor PNL nu a întrunit suficiente voturi, astfel că propunerea va putea ajunge la votul final de abia săptămâna viitoare.
Se luptă cu „moşierii roşii”
„Trei sferturi dintre proprietarii de terenuri agricole nu şi-au finalizat procesul de înscriere în cartea funciară. De ce? Pentru că nu îşi permit să facă întabularea. Costurile întregului proces sunt extrem de mari. Prin proiectul de lege iniţiat de PNL, toate cheltuielile ar urma să fie suportate de stat, prin Agenţia Naţională de Cadastru”, a afirmat Ludovic Orban.
Vicepreşedintele PNL susţine că social-democraţii sunt cei care tergiversează dezbaterea în plen a proiectului pentru că nu au nici cel mai mic interes ca această lege să fie promulgată. „Adversarii cei mai vehemenţi sunt social-democraţii. PSD nu a respectat niciodată proprietatea privată. Din contră, social-democraţii vor să ia cu japca terenuri în favoarea «moşierilor roşii», încercând să-i împiedice pe proprietari să aibă acte, pentru ca să poată lua terenurile pe nimic, aşa cum fac de după revoluţie încoace”, a mai precizat Orban.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.