Tu știi ce mănânci? Cel mai NOCIV tip de SALAM

Tu știi ce mănânci? Cel mai NOCIV tip de SALAM

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 20 sortimente salam de vară. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

La 30% din sortimentele analizate nu se regasește carnea de vită in rețeta acestora.

La numai 25% dintre produsele analizate se menționeaza tipul de fum folosit la afumarea acestora și anume fum natural obținut din lemn de fag. Cei de la APC susțin că la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat în masa produsului pentru a potența gustul, mirosul și a crește termenul de valabilitate. Însă, fumul lichid conține gudron, hidrocarburi aromatice policiclice și alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul și chiar pot genera anumite forme de cancer.

Salamul de vară, așa cum ne spune și denumirea, a fost gândit pentru consum în sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicată a verii, suficient de uscat pentru a rămâne ferm și elastic, cu structură plăcută, fără grăsime migrată din membrană. Consumat la temperatura ambiantă ori ușor prăjit (cum este potrivit să procedăm dacă nu am avut posibilitate de păstrare la rece), este pretabil pentru  nenumărate variante de alcătuire a unei gustări, de la consumul simplu, cu pâine, la variante sofisticate, alături de felurite legume, pastete etc.

Între preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structură tipică, fierte și dublu afumate. Se prepară și se prezintă în formă de baton („rudă“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm și masa de circa 500g. Ca urmare a afumării și a uscării moderate din finalul procesului de preparare, suprafața rămâne continuă dar cu numeroase denivelări scurte, poziționate în lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Se prepară din carne (pulpă) de porc și de vită, în proporții egale, la care se adaugă circa 20% masă de slănină proaspătă și condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar și puțină silitră ori salpetru (circa unu la mie), care sunt săruri ale azotului adăugate, după tradiția germană, cu scop de conservare și de păstrare a culorii roșii specifice).

Prepararea tradițională presupunea frâmântarea la rece a cărnii tocate și a slăninei, în etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau câteva zile, apoi tragerea în membrane de porc sau de vită, afumare, fierbere, și iar afumare și uscare moderată. Astfel preparat, salamul de vară se poate păstra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fără riscul pierderii calității (modificarea gustului plăcut, a aromei, a consistenței, a stabilității chimice).

Top 10 sortimente de salam de vară după prețul per kilogram

  1. Cris-Tim (Matache Macelaru – salam de vară uscat) – 45,90 lei
  2. Cris – Tim (Gostat – salam de vară uscat) – 33,80 lei
  3. Aldis (salam de vară uscat) – 32,10 lei
  4. Agricola (salam de vară uscat extra) – 31,40 lei
  5. Caroli (salam vară uscat) – 28,15 lei
  6. Caroli (Campofrio) – 27,83 lei
  7. Jumbo Com (banat bun – salam de vară extra) – 27,74
  8. Goodies Meat (Pikok) si C+C – 25,69 lei
  9. Fox (salam de vară extra) – 23,73 lei
  10. Meda (salam vara)– 21,98 lei

Top 10 sortimente de salam de vară dupa conținutul total de grăsimi din 100 grame produs

  1. Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate
  2. Aldis – 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate
  3. Agricola – 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate
  4. Fox (salam de vară extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate
  5. Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate
  6. Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate
  7. Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun)
  8. Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate
  9. Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate
  10. Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate

Top 10 sortimente de salam de vară dupa valoarea energetica din 100 grame produs

  1. Cris –Tim (Gostat) – 422 kcal
  2. Aldis – 406 kcal
  3. Agricola – 382,4 kcal
  4. Fox (salam vara extra) – 378 kcal
  5. Goodies Meat (Pikok) – 348 kcal
  6. Cris – Tim (Matache Macelaru) – 341,1 kcal
  7. Jumbo (banat bun) – 340 kcal
  8. Auchan – 332 kcal
  9. Carrefour – 329 kcal
  10. Caroli (Maestro) – 328 kcal

Top 10 sortimente de salam de vară după conținutul de sare din 100 grame produs

  1. Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame
  2. Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame
  3. Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame
  4. Cris-Tim – 2,55 grame
  5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame
  6. Fox (salam de vara) – 2,48 grame
  7. Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame
  8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame
  9. Agricola – 2 grame
  10. Kaufland – 1,5 grame

„Grăsimile animale, solide ca și consistență se mai numesc si grăsimi saturate. Pe langa acestea, mai există si grăsimile lichide, nesaturate, provenite din sursă vegetală. Mezelurile sunt bogate în grăsimi saturate, iar consumul în exces al acestora reprezintă primul pas către bolile cronice serioase. De la ficatul gras la diabet, hipertensiune arterială și chiar cancer. Studiile moderne pentru longevitate au demonstrat că persoanele care consumă excesiv grăsimi saturate au o speranță de viață redusă”, explică dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, Fondator al „Școlii pentru Sănătate și Longevitate”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.