Ucraina europeană = o Rusie mai mică

Ucraina a demonstrat de curând că deține o forță civică de invidiat chiar și pentru o democrație mai „veche”, cum e cea a României. Trecând peste asta, însă, orice victorie a unei țări din spațiul ex-sovietic, obținută sub nasul, dar mai ales împotriva intereselor expansioniste ale Rusiei nu poate decât să ne bucure.

O Ucraină democratică este echivalentul unei Rusii diminuate – pentru oricine știe să „citească”, la un nivel minimal, geopolitica! Ucraina membră a UE, cu atât mai mult, ar fi acul care ar fâsâi considerabil balonul (vulcanizat) rusesc.

Amatorii de Rusia nu pot înțelege cu mintea lor îngustă, alergică la liberalism, că țările vecine acestui imperiu oligarhic au dreptul la independență politică. Rusia însăși are dreptul, pentru prima oară în existența sa, și cât mai curând posibil, să cunoască DEMOCRAȚIA.

Însă o Rusie democratică – care să nu-și mai păstreze pozițiile actuale amenințând, închizând robinete, năvălind peste alte popoare – ar deveni aproape nulă ca importanță pe plan global. Tot așa, China nu ar fi China de azi în absența regimului centralizat, semi-totalitar. Teroarea internă (subtilă sau fățișă), democrația simulată, resursele naturale, teama animalică pe care o inspiră leșinatelor cancelarii occidentale, forța de muncă ieftină – iată „atuurile” care fac din colosurile chino-rusești „parteneri egali” pentru Vest. Halal egalitate!

Există atâția pitici-pe-creier pe care îi deranjează relația noastră preferențială cu SUA, privind-o ca pe o ploconire, ca pe o cedare de suveranitate! Oameni aflați în vorbă, care profită de libertatea de expresie de la noi pentru a ponegri tocmai Țara libertății de expresie, așa imperfectă cum este. Ura lor complexată, de pitici-pe-creier, față de SUA se manifestă inclusiv printr-o aprobare fără discernământ a faptelor de forță, brutale (de tip fapt împlinit, pumn în gură), ale Rusiei.

Drept e că nici guvernanții noștri nu au schițat nici un gest de a negocia mai ferm „recompensa” primită în schimbul parteneriatului cu americanii. Dar, dacă n-avem eliminarea vizelor, avem securitate! Și-ar putea imagina cineva ce ar însemna securitatea asta dacă ar depinde numai de noi înșine?

E ușor să fii astăzi un „erou” guraliv, situat în tabăra greșită, și adăpostit de anonimatul unei țări mici. Este ignorat un amănunt important: invectivele lor anti-americane sunt libere cât timp acestea rămân doar anti-americane. A scrie sau a rosti aceleași lucruri în interiorul Rusiei, IMPOTRIVA Rusiei, s-ar solda negreșit cu dispariția ta subită. In cel mai fericit caz, cu o bătaie bună, primită într-un ungher întunecos al străzii de la indivizi purtând, poate, aceleași uniforme fără însemne despre care toată lumea știe cui aparțin…

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.