Un cercetător de la NASA predă la Universitatea Aurel Vlaicu

Un cercetător de la NASA predă la Universitatea Aurel Vlaicu

Un cercetător de la NASA, director al East European Research Center, predă la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Acesta este profesor asociat la universitatea arădeană și predă și la Universitatea de Vest din Timișoara. Ciprian Preda a lucrat ca și cercetător la NASA și a fost profesor la universități de elită din SUA.

Tânărul cercetător și profesor, originar din Timișoara, a reușit să câștige respectul marilor cercetători de peste ocean și care acum s-a întors în țară, chiar dacă pentru o perioadă limitată, pentru a le preda și studenților din vestul țării.

După întoarcerea în țară, Ciprian Preda a fost invitat la mai multe emisiuni televizate, povestea sa a ajuns pe paginile ziarelor naționale iar succesul său dincolo de ocean i-a făcut pe mulți să îl considere un adevărat ambasador al României în lume.

Visul american

Povestea americană a lui Ciprian Preda a început în 2004, când acesta a plecat în Los Angeles, California ca și cercetător al NASA Flight Systems Research Center, la invitația directorului laboratorului de acolo, prof. univ. dr. A. V. Balakrishnan. Acesta a fost atras de o lucrare științifică pe care Ciprian Preda a publicat-o, în 2004, în Systems and Control Letters și l-a invitat să se alăture NASA FSRC, în cadrul unei echipe mixte de matematicieni și ingineri. A. V. Balakrishnan, directorul laboratorului este un reputat matematician și inginer, care înainte de NASA FSRC  lucrase la celebrul Radar american, fiind totodată și profesor emerit în cadrul departamentului de Electrotehnică al Universității California din Los Angeles. Pentru activitatea sa, Balakrishnan a fost distins cu medalia Richard Bellman (cea mai înaltă distincție în teoria controlului) și, de patru ori, cu Medalia NASA pentru Serviciul Public. Balakrishnan a fost și mentorul post-doctoral al lui Ciprian Preda, care se alătură astfel unei liste extrem de elitiste de discipoli ai profesorului, din care fac parte reputați cercetători de la prestigioase universități americane, între care prof. Roberto Triggiani, prof. Irena Lasiecka și prof. Vu Quoc Phong. Pe lângă calitatea de cercetător la NASA, Ciprian Preda a devenit și cadru universitar la Departamentul de Matematică al Universității California din Los Angeles, o universitate de top mondial, care ocupă locul al XII-lea în lume în clasamentul Academic Ranking of World Universities, cel mai popular clasament al universităților, unde a fost mai întâi lector, după care conferențiar. Departamentul de Matematică în cadrul căruia românul Ciprian Preda activa a ocupat locul 8  mondial în 2015, în clasamentul departamentelor de matematică. A fost extrem de îndrăgit de studenți, fiind ales de trei ori în Top Ten UCLA Professors și primind și premiul Robert Sorgensfrey Teaching Award. În 2011, Ciprian Preda s-a mutat pe Coasta de Est ca și profesor universitar asociat la Departamentul de Matematică la Cornell University, Ithaca, New York, o universitate celebră din cadrul Ivy League, după care a revenit în tară.

În țară, pentru cât timp?

„E greu de formulat un răspuns consistent… când ești plecat atât de departe ai tendința de a idealiza în oarecare măsura noțiunea de  «acasă»… când ești plecat din țară începi să crezi că ai vocații apostolice și cu siguranță ai senzația acută că «lucrurile se schimbă» fără tine. Știu totodată că sunt mulți români care s-ar întoarce acasă, dar activele ce le-au dobândit acolo, ratele la bancă și rutina zilnică îi fac să amâne decizia.  Nici eu nu am avut curajul unei traiectorii discontinue … să-mi spun că «mă întorc acasă» și de aceea am ales pentru mine sintagma de «relocare temporară»… nu am setat la modul precis un orizont de timp dar cu siguranță  provocările profesionale vor determina cu exactitate acest lucru”, a declarat Ciprian Preda.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

În acest moment este profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, profesor asociat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad  și director al East European Research Center.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.