Un ROMÂN este unul dintre CEI MAI INFLUENŢI oameni ai planetei, potrivit The Guardian

Un ROMÂN este unul dintre CEI MAI INFLUENŢI oameni ai planetei, potrivit The Guardian

Jurnaliştii britanici s-au deplasat până în Maryland, în Statele Unite ale Americii, pentru a realiza un amplu reportaj despre unul dintre cei mai influenţi oameni ai planetei, originar din Arad, România. Este vorba despre marele politolog Edward Nicolae Luttwak, un apropiat al fostului preşedinte american Jimmy Carter şi respectat de un alt preşedinte al SUA, Ronald Regan.
El a fost consultat, la cererea lui George Bush, de generalii americani înaintea începerea primului război din Irak, planificând cu aceştia strategia US Air Force de a bombarda forţe irakiene în Kuweit.
În continuare, zeci de lideri ai statelor lumii îl caută pentru a-i cere sfatul iar Dalai Lama îl consultă în ceea ce priveşte relaţiile cu China.
Edward Nicolae Luttwak s-a născut în anul 1942, în Arad. A emigrat alături de familie în Italia și Anglia. Copilăria şi-a petrecut-o în Sicilia şi la Milano iar şcoala primară a făcut-o la Palermo. Apoi, în Anglia, a absolvit Carmel College și Quintin Grammar iar în 1964 a obţinut o diplomă de analist economic a facultăţii London School of Economics.
Luttwak lucrat la Londra, Paris și Ierusalim înainte de a se muta în Statele Unite, în 1972, unde şi-a continuat studiile post-universitare la Universitatea Johns Hopkins, obţinând doctoratul în 1975, când a devenit profesor asociat la Universitatea Georgetown şi la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
A fost consultant al Secretarului de Stat al Apărării, al Consiliului Naţional de Securitate, US Navy, US Air Force sau al NATO. El este omul care a dezvoltat doctrina de luptă a US Army, şi a pus bazele conceptului Rapid Deployment – Force utilizat de armata americană şi trupele speciale.
Luttwak a devenit celebru pentru ideile sale politice inovatoare. El a sugerat, de pildă, că încercările marilor puteri de „a pune capăt războaielor regionale duce de fapt la apariţia unor conflicte de lungă durată”. De exemplu, cazurile Siriei, Irakului sau Afghanistanului. Cartea sa, „Coup d’État: A Practical Handbook”, a devenit manual în numeroase colegii și universități cu profil militar din lumea întreagă, fiind tradusă inclusiv în chineză, ebraică, japoneză sau turcă.
Edward Nicolae Luttwak a primit, în 2014, cel mai mare titlu pe care îl oferă judeţul Arad, şi anume „Distincţia judeţului Arad”.

  1. Titlul pentru cea mai mare prostie, il ofer eu !!
    Intregul articol, este ceva de ras, nu de luat in serios !!
    Nu pot intelege, cum un ziar serios, scrie aiureli, parca luate dela ghicitoare !!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.