Un arădean, LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL pentru Chimie!

Un arădean, LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL pentru Chimie!

Cercetătorul Ștefan W. Hell, unul dintre laureaţii premiului Nobel pentru Chimie 2014, este născut la Arad. Hell, împreună cu americanii Eric Betzig și William Moerner a câştigat, miercuri, Nobelul pentru dezvoltarea unor noi tehnici de observare în timp real a proceselor moleculare cu ajutorul microscopului optic.

Stephen Hell s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad iar după vârsta de 30 de ani s-a impus ca o celebritate incontestabilă în lumea ştiinţei. Și-a petrecut copilăria în comuna Sântana şi şi-a manifestat interesul pentru ştiinţele exacte încă din timpul şcolii generale. El a părăsit România în 1978, alături de părinţii săi, stabilindu-se în Germania, la Ludwigshafen.În perioada 1981 -1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg. La aceeaşi universitate a obţinut titlul de doctor în fizică, în anul 1990, cu calificativul „Summa Cum Laude”. Hell este director la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen, unde conduce departamentul de NanoBiofotonică. Este, de asemenea, şeful departamentului de Nanoscopie Optică al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizică a Universităţii din Gottingen şi profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii din Haidelberg. â

Ştefan Hell este membru de onoare al Academiei Române şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Bucureşti, dar și al Universității Vasile Goldiş din Arad.

Foto:  laborwelt.de
  1. in sfarsit ceva la care sa dau LIKE!!!!!!!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.