USR Arad: Instituția Prefectului justifică ignorarea legii de către administrația Falcă privind majorarea impozitelor

USR Arad: Instituția Prefectului justifică ignorarea legii de către administrația Falcă privind majorarea impozitelor

Cei de la USR Arad susțin că Prefectura Arad, reprezentantul în teritoriu al guvernării PSD, girează încălcarea de către administrația Falcă a obligațiilor privitoare la transparența în procesul decizional, dovedind o înclinație similară pentru modul discreționar și autoritar de administrare.

USR Arad a derulat o campanie împotriva majorării cu 25% a impozitelor de către administrația locală, campanie care a condus la revenirea taxelor la valorile de anul trecut. În cadrul acestui demers, hotărârea prin care au fost majorate taxele in luna decembrie 2017, a fost atacată prin depunerea unei plângeri prealabile, care reclama nerespectarea termenului prevăzut de legea transparenței. O copie a documentului a fost depusă, pentru informare, la Instituția Prefectului.

Deși majorarea de taxe fusese abrogată încă din luna ianuarie, la o lună după ce sesizarea a rămas fără obiect, prefectura Arad a ținut să aducă o justificare atât pentru încălcarea transparenței decizionale de către CLM Arad, cât și pentru lipsa de motivare a demersului de creștere a taxelor.

„Instituția Prefectului ne-a explicat cum administrația Falcă nu era obligată să respecte termenul prevăzut de legea transparenței, invocând caracterul de «urgență», la care nici măcar inițiatorul proiectului nu a făcut referire. La nici un moment, fie la inițiere, fie la atunci când a fost reclamată nerespectarea celor 30 de zile de transparență, CLM Arad sau primarul nu au apelat la această justificare. Deși a fost în poziția de a fi doar informată cu privire la atacarea unui act al CLM Arad, prefectura s-a erijat în apărător al administrației locale, susținând politica netransparentă de luare a deciziilor, în loc să urmărească interesul cetățenilor. Acesta este un exemplu clar al modului în care instituțiile statului preferă să găsească o cale de a respinge cererile adresate de cetățeni, în loc să facă eforturi pentru a le proteja interesul, a declarat Cătălin Mihalache, avocat, membru USR Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.