VESTE IMPORTANTĂ pentru toţi ŞOFERII. E LEGE de acum!

VESTE IMPORTANTĂ pentru toţi ŞOFERII. E LEGE de acum!

Un nou proiect de lege RCA depus de Autoritatea de Supraveghere Financiară la Ministerul Finanțelor și la Parlament introduce noțiunea de răscumpărare daună produsă și plătită de asigurător şi solicită eliminarea vignetei pentru reducerea costurilor.

Răscumpărarea daunei produsă și plătită de asigurător presupune ca în cazul unui accident care are ca urmare avarierea ușoară a unei mașini, asigurătorul va plăti dauna în baza poliței RCA, iar asiguratul vinovat va avea posibilitatea de a răscumpăra de la asigurător dauna plătită pentru a nu mai avea istoric de daune în baza de date CEDAM.

Din cauza faptului că în această bază de date erau înregistrate accidente ușoare (cum ar fi: spartul unui far sau zgâriatul mașinii), pentru a nu se majora nejustificat sistemul bonus-malus care conduce la creșterea prețului primei RCA, răscumpărarea daunei de la asigurător va permite asiguraților să nu mai fie incluși în baza de date CEDAM.

Cel de-al doilea amendament se referă la crearea Biroului Asigurărilor din România , care va include BAAR (Biroul de Administrare Carte Verde) și Fondul Național al Victimelor Străzii (FNVS), care vor administra CEDAM.

Totodată pentru reducerea costurilor cu asigurarea auto obligatorie, iniţiatorii legii au decis eliminarea vignetei din poliță.

O altă modificare adusă de actualul proiect al legii asigurărilor obligatorii se referă la diminuarea penalităților în caz de neplată a daunelor de către asigurători, stabilite acum la 0,02% pe zi din valoare, pentru vătămările corporale și daunele morale dacă se ajunge la instanță pentru stabilirea daunelor.

Pentru a se evita penalitățile foarte mari, generate de procese care se întind pe perioade lungi de timp, proiectul de lege propune ca dobânda penalizatoare să fie rata dobânzii legale aplicată la cuantumul daunelor stabilite.

Dobânda legală este stabilită prin lege ca fiind egală cu dobânda de politică monetară anunțată de BNR, iar în prezent aceasta este de 1,75% pe an.

Sursa: economica.net

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.