VESTE PROASTĂ: Românii din străinătate NU VOR PUTEA VOTA PRIN CORESPONDENŢĂ nici în 2016

VESTE PROASTĂ: Românii din străinătate NU VOR PUTEA VOTA PRIN CORESPONDENŢĂ nici în 2016

Veste cât se poate de proastă pentru românii din străinătate: nu vor putea vota prin corespondenţă nici în 2016.

Votul prin corespondenţă nu poate fi aplicat nici la alegerile parlamentare de anul viitor, deşi Senatul a adoptat luna trecută o lege în acest sens, informează Digi 24.

Parlamentarii UDMR au reuşit marţi, cu ajutorul a încă 31 de aleşi din PSD, UNPR şi ALDE, să conteste actul normativ la Curtea Constituţională a României (CCR).

Pentru a fi implementat votul prin corespondenţă, era nevoie ca legea să intre în vigoare cu un an înainte de data alegerilor parlamentare, adică nu mai târziu de jumătatea lunii noiembrie 2015. Judecătorii de la CCR au decis să dezbată însă sesizarea abia pe data de 18 noiembrie. Şi, chiar dacă ar respinge contestaţia UDMR în privinţa votului prin corespondenţă, pentru a intra în vigoare legea trebuie publicată mai întâi în Monitorul Oficial. Iar acest lucru e posibil doar după ce Curtea publică motivarea deciziei, în termen de 20 de zile.

În concluzie, nici anul viitor, românii din străinătate nu vor putea vota prin corespondenţă, la alegerile parlamentare. Dacă doresc să-şi exercite dreptul de vot, va trebui să stea iar la cozi interminabile, ore în şir.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.