VIDEO/ Doi alpinişti români EVACUAŢI cu elicopterul din Munţii Himalaya! Unul dintre ei, internat în spitalul din Kathmandu

VIDEO/ Doi alpinişti români EVACUAŢI cu elicopterul din Munţii Himalaya! Unul dintre ei, internat în spitalul din Kathmandu

Alpiniștii români care au plecat la finele lunii martie într-o expediție pe Vârful Annapurna au trecut prin momente grele. Doi dintre ei, Zsolt Torok și George Porancia, au fost recuperaţi dintre Camp 2 – 5.700 m și Camp 3 – 6.500 m, cu ajutorul unui elicopter.

„Duminică dimineața, a venit primul apel de la Zsolt, în care își exprima îngrijorarea cu privire la comportamentul lui George. Apoi, după-masa în jurul orei 17 (ora României), ora 20 la ei, a sunat din nou și mi-a zis că George se simte foarte rău, abia mai poate să facă doi pași și în continuare dorește doar să urce. Zsolt m-a rugat să contactăm agenția, compania de asigurări și tot ce e nevoie, pentru a fi scoși cu elicopterul de dimineață. La ora la care m-a sunat, ei erau încă în peretele de gheață, iar Zsolt a zis că revine cu un telefon peste câteva ore, urmând ca el să încerce să coboare cumva cu George până la locul de bivuac, unde aveau și un depozit de echipament, între cele două tabere. Erau singuri pe acest traseu. Din păcate, Zsolt nu a mai reușit să sune, însă noi, cei de acasă, am reușit să rezolvăm evacuarea lor și așteptăm totuși un telefon de la ei. Nu am știut dacă au rămas fără baterie, dacă nu au semnal, sau dacă e problemă cu starea lor. Dimineață la ora 4 (ora României), spre bucuria noastră, a sunat Zsolt și a zis că au reușit să ajungă la locul de bivuac și sunt ok. I-am dat detalii despre evacuare și apoi au așteptat să sosească elicopterul”, a scris Minerva Vincze, soția lui Zsolt, pe blog. George a avut nevoie de ajutor deoarece zilele trecute a fost lovit la cap, în urma avalanşe. El nu purta cască în acel moment şi, din cauza extenuării, nu a reușit să se ferească la timp, fiind lovit de o bucată de gheaţă.

George se simțea foarte rău și de aceea a avut nevoie ajutor. În momentul de față, Zsolt este în tabara de bază, alături de Cristian Tzecu și Cătălin Neacșu, iar George Porancia a fost dus direct în Kathmandu la spital, unde acum primește îngrijiri medicale și este bine. Se pare că va rămâne acolo încă câteva zile.

Foto: wikipedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.