VIDEO/ O LOVITURĂ LA CAP l-a transformat într-un geniu al matematicii

VIDEO/ O LOVITURĂ LA CAP l-a transformat într-un geniu al matematicii

Un american suferă de una dintre cele mai rare afecţiuni din lume: „sindromul savantului”.

Povestea lui Jason Padgett a început în anul 2002. Bărbatul, acum în vârstă de 43 de ani, renunţase la studii şi îşi pierdea nopţile prin baruri. Singurele sale preocupări erau cursele de maşini, fitness-ul şi băutura. Într-o seară, la ieșirea dintr-un bar de karaoke, Jason a fost implicat într-un conflict, în urma căruia viaţa lui s-a schimbat radical.

În timpul unei încăierări, el a fost lovit puternic la cap şi a rămas inconştient mai multe minute. După ce s-a trezit, bărbatul părea mai inteligent ca niciodată şi începuse să fie interesat de matematică.

În următorii ani, Jason a studiat intens geometria şi fizica, fiind fascinat de formele geometrice, pe care le putea reda în detaliu. Doctorii nu i-au dat nicio explicaţie pentru transformarea sa. Răspunsul a venit, însă, pe neaşteptate, într-o zi când se uita la un documentar realizat de BBC. Protagonistul filmului era un tânăr londonez care, după o lovitură puternică la cap, a început să arate abilităţi extraordinare în domeniul muzicii şi în matematică. Uimirea celor din jurul său a fost cu atât mai mare cu cât tânărul avea o formă de autism.

Jason Padgett s-a regăsit în povestea bărbatului pe care îl vedea la televizor şi a decis să ia legătura cu un psihiatru expert în această problemă.

Doctorul Darold Treffert i-a confirmat faptul că sindromul savantului poate să apară, extrem de rar, după un traumatism la cap şi este mai comun la bărbaţi decât la femei. Cei cu această condiţie pot dovedi talente extraordinare în domenii diverse, de la artă, la ştiinţele exacte.

„Cazul lui Jason Padgett este extrem de rar. Încă nu înţelegem mecanismul exact prin care apar astfel de abilităţi. Diferite părţi ale creierului sunt interconectate şi este posibil ca inhibarea uneia, ca urmare a unui traumatism, să stimuleze activitatea în alte zone. Acest lucru poate avea rezultate surprinzătoare”, a explicat Luke Griggs, de la asociaţia „Headway”.

Un lucru este, însă, cert. Noaptea aceea, în care Jason a fost lovit puternic la cap, i-a schimbat întreaga perspectivă asupra vieții.

Foto: struckbygenius.com

  1. deci romani luati exemplu. dati-le peste cap la neveste, soacre si copii ca sa-i transformati in genii. de altfel exista o vorba la noi la romani: bataia e rupta din Rai! asa ca haideti sa trecem la treaba!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.