Viitoarea agendă a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, dezbătută la UVVG Arad

Viitoarea agendă a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, dezbătută la UVVG Arad

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a fost prezent la Arad, unde a participat la o întâlnire cetățenească organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad şi Comisia pentru Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională din Camera Deputaților au organizat recent, în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, o nouă ediție a „Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“, având ca tematică „Europa, actor global“, unul dintre pilonii viitoarei agende a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La evenimentul desfăşurat în prezenţa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, deputatul Dorel Căprar, președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaților, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV, deputaţii Adrian Todor şi Florin Tripa, cadre didactice, studenţi şi absolvenţi (ALUMNI) ai UVVG, precum și numeroși reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, exponenţi ai mediului asociativ și cetățeni ai județului Arad.

În deschiderea lucrărilor prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a transmis mesajul domnei prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG şi a subliniat rolul lui Vasile Goldiş în unirea tuturor românilor, care s-a concretizat prin Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, precum şi viziunea avută pentru o Europă unită. „Vasile Goldiş a redactat „Declaraţia” de la Oradea a Consiliului Naţional Român, precum şi cunoscutele manifeste „Către naţiunea română” şi „Către popoarele lumii”. În perioada interbelică, Vasile Goldiş s-a manifestat pentru asigurarea păcii şi securităţii în Europa şi în lume. Spirit vizionar al Europei Unite, omul politic Vasile Goldiş prevedea necesitatea înfiinţării Statelor Unite ale Europei”.

„Nu am ales întâmplător să organizăm această consultare cetăţenească având ca tematică «Europa, actor global» la Arad, acolo unde, în urmă cu un secol, omul de cultură Vasile Goldiş, un precursor al ideii europene, spunea că nu doar solidaritatea prezentului, ci și solidaritatea dintre trecut şi viitor este indispensabilă pentru asigurarea păcii şi securităţii în Europa şi în lume“, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

„Alături de colegii mei, deputaţii Florin Tripa şi Adrian Todor, am luat parte la o extrem de interesantă conferinţă desfăşurată sub patronajul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, manifestare ce a beneficiat de prezenţa Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Am apreciat în mod deosebit atât formatul în care s-a desfăşurat această dezbatere cât şi tema în sine, „Europa, actor global „, care din perspectiva cetăţenească oferă o alternativă deschisă spre conceptul public de democraţie participativă. Facem parte din marea familie europeană şi orice decizie sau iniţiativă legislativă adoptată la nivelul Uniunii ne priveşte în mod direct, prin reverberaţiile de ordin economic, social sau cultural pe care le produc în societatea românească”, a subliniat deputatul Dorel Căprar, președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaților.

Ministrul delegat a făcut referire și la importanța Politicii de Securitate și Apărare Comună din perspectiva României și a responsabilității mandatului pe care țara noastră îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.