Zeci de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, în România. Două DECESE! Cum ne păzim de țânțarul tropical

Zeci de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, în România. Două DECESE! Cum ne păzim de țânțarul tropical

În România au fost confirmate 25 de cazuri de infecție cu virusul West Nile începând cu luna mai și până în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de patru ori față de aceeași perioadă a anului 2015. Două persoane și-au pierdut viața ca urmare  virusului transmis de țânțarul tigru (foto) provenit din zonele tropicale.

Județele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire sunt: Ilfov, Brăila, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Mureș, Olt și Prahova.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, „în judeţul Arad nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile, dar sunt necesare aplicarea măsurilor de prevenire a acestei infecţiei”.

Astfel, autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi.

De asemenea, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin:
– evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
– utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental),
– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi),
– asanarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). În plus, se va schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.