„Ziua Limbii Române”, sărbătorită la Micherechi, în Ungaria

„Ziua Limbii Române”, sărbătorită la Micherechi, în Ungaria

La Micherechi, în Ungaria, au fost organizate zilele trecute manifestări religioase şi culturale.

Astfel, la biserica ortodoxă română a fost sărbătorit cel de-al doilea hram al locaşului de cult, care este prilejuit de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de către PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, între care şi Nicolae Ioan Bordaşiu, de la Biserica Sfântul Silvestru din Bucureşti.

Preotul Ioan Nicolae Bordaşiu (fost deţinut politic între ani 1955 şi 1964, ucenic al părintelui Arsenie Boca) născut la 22 mai 1924 în satul Săbolciu din judeţul Bihor iar în ultimii ani a vizitat de mai multe ori localitatea Micherechi. El este ataşat de acest sat românesc din Ungaria, prin faptul că primul preot al acestei comunităţi, atestată documentar pentru prima dată în urmă cu 243 de ani, se numea Ion Bordaşiu, fiind un strămoş al sau.

În aceeaşi zi, la casă de cultură „Gheorghe Dulău”, din localitate, în cadrul manifestării „Ziua Limbii Române”, sărbătorită anual la 31 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, actori ai Teatrului pentru copii „Zurli” din Bucureşti, au prezentat un spectacol interactiv, pentru aproximativ 120 de copii de la grădiniţa şi şcoala generală din Micherechi.

La manifestările religioase şi culturale de la Micherechi au participat mai multe oficialităţi între care: Florin Vasiloni – consulul general al României la Gyula, Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Eva Iova Şimon, redactor-şef la săptămânalul „Foaia Românească”, Margareta Tat, primarul Micherechiului, viceprimarul Berthold Netea şi Ana Sarkozy, directorul şcolii generale din Micherechi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.