Controale ale ITM Arad. Ce au urmărit inspectorii și ce firme au fost vizate

Controale ale ITM Arad. Ce au urmărit inspectorii și ce firme au fost vizate

Munca de acasă și decalarea programului de lucru s-au aflat, în această perioadă, în atenția inspectorilor de muncă, anunță Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad.

Potrivit ITM, necesitatea asigurării în continuare a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS – CoV-2, impune intensificarea controalelor întreprinse de către inspectorii de muncă, în vederea verificării și conștientizării angajatorilor cu privire la aplicarea și respectarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sănătos.

Astfel, în perioada 12 iulie – 16 iulie 2021 inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au luat parte la „Campania Națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea în muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu SARS – CoV-2 ”.

Conform ITM Arad, „campania a avut ca obiective principale identificarea și verificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariați, cu privire la modul de implementare a măsurilor de individualizare a programului de lucru, a muncii la domiciliu și a telemuncii precum și cu privire la deplasarea la și de la locul de muncă în condiții de siguranță și de reducere a riscului de contaminare cu virusul SARS – Cov-2”.

„S-a urmărit cu precădere identificarea și combaterea muncii nedeclarate. În acest sens, inspectorii de muncă au verificat contractele individuale de muncă, dacă acestea conțin clauze pentru muncă la domiciliu sau telemuncă după caz, documentele în care se evidențiază timpul de muncă precum și documentele prin care s-a instituit individualizarea programului de lucru”, a precizat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.

Totodată, atenție a fost acordată și modului în care sunt respectate prevederile legale privind timpul de muncă și timpul de odihnă precum și munca prestată de către angajații cu contract individual de muncă cu timp parțial, dat fiind faptul că în cazul acestora prestarea de muncă suplimentară este interzisă.

În paralel s-a avut în vedere informarea angajaților și angajatorilor cu privire la beneficiile pe care le are munca prestată în condiții legale și în egală măsură consecințele negative pe care le generează munca nedeclarată.

De remarcat, că inspectorii de muncă din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă au readus în atenția angajaților și angajatorilor importanța respectării măsurilor impuse de legislație și de situația actuală, în vederea reducerii riscului de contaminare cu SARS – CoV-2 la locul de muncă precum și pe timpul deplasării către și de la locul de muncă.

„La angajatorii la care s-au constatat neconformități au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate și doar încălcările grave ale legii au fost sancționate cu amenzi contravenționale”, a subliniat Ecaterina Isac.

  1. […] post Controale ale ITM Arad. Ce au urmărit inspectorii și ce firme au fost vizate appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.