Romanian Chamber Orchestra vine la Arad cu muzicieni de valoare și cu un eveniment de mare clasă

Romanian Chamber Orchestra vine la Arad cu muzicieni de valoare și cu un eveniment de mare clasă

Romanian Chamber Orchestra reunește sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru 21 de muzicieni români de talie internațională.

 Romanian Chamber Orchestra, un nou ansamblu pe scena muzicală românească, va aduce acasă, în concert, muzicieni români cu cariere internaționale, promițând trei evenimente de mare clasă.

Cele trei concerte excepționale, susținute sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, sunt planificate în cursul lunii noiembrie la Arad (1 noiembrie 2019, Filarmonica de Stat din Arad), Timișoara (2 noiembrie 2019, Filarmonica Banatul) și București (3 noiembrie 2019, Sala Radio), programul propus publicului meloman incluzând și o primă audiție absolută.

Romanian Chamber Orchestra, ansamblu ce reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, se dorește a fi, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească. Directorii artistici ai proiectului sunt doi muzicieni români de marcă: Alexandru Tomescu – violonist român cu o carieră internațională, care concertează pe vioara Stradivarius Elder – Voicu, obiect din Patrimoniu Național al României și Ladislau Cristian Andriș – violist român stabilit în Elveția, șeful partidelor de violă al Orchestra of Europe și al Swiss Orchestra, inițiatorul proiectului Romanian Chamber Orchestra ce se desfășoară sub egida Asociației Tribul Artistic.

 Un alt nume sonor asociat proiectului este Cristian Măcelaru  dirijor remarcabil cu o activitate internațională extraordinară, care se află la pupitrul unora din cele mai importante orchestre din lume (Orchestrele Simfonice din New York, Chicago, Los Angeles, Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester  Berlin,  Orchestre National de France, Vienna Radio Symphony Orchestra, BBC Symphony) și care începând cu stagiunea 2019-2020 a devenit noul dirijor principal al orchestrei WDR Sinfonieorchester din Köln.

Pe lângă seria celor 3 concerte planificate în această toamnă în Arad, Timișoara și București, Romanian Chamber Orchestra conturează o dimensiune educațională complexă, incluzând în structura sa cursuri de măiestrie și burse oferite tinerilor muzicieni români (bursa oferind oportunitatea de a concerta alături de orchestra în cadrul turneului), precum și un concurs de compoziții.

Romanian Chamber Orchestra dorește să le ofere tinerilor compozitori români un prilej de promovare, aceștia fiind motivați, printr-un concurs de compoziții, să scrie lucrări pentru această formulă orchestrală, lucrarea câștigătoare fiind interpretată în cadrul celor 3 concerte pe care orchestra le va susține în Arad (1 noiembrie 2019, Filarmonica de Stat din Arad), Timișoara (2 noiembrie 2019, Filarmonica Banatul) și București (3 noiembrie 2019, Sala Radio).

În urma concursului s-au strâns peste 11 lucrări scrise de compozitori români, dintre care dirijorul Cristian Măcelaru a ales lucrarea lui Dan Variu – MikroDivertisment.

 „Intuiția primară a lucrării am avut-o ca student la Secția de compoziție a Academiei de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca, când am avut prilejul să aprofundez două dintre ipostazele creatoare ale lui Béla Bartók, aceea de compozitor și aceea de cercetător al folclorului muzical. Fascinația pentru personalitatea sa de excepție mi-a marcat decisiv parcursul componistic, conducând, între altele, la dezvoltarea lucrării MikroDivertisment pentru orchestră de coarde, lucrare care-și face transparentă filiația bartokiană la cel puțin trei nivele”, declară Dan Variu, câștigătorul concursului de compoziții.

Cele trei concerte Romanian Chamber Orchestra vin în întâmpinarea publicului cu un program ce leagă armonios clasicul de contemporan: Béla Bartók – Divertimento, Dan Variu – MikroDivertisment (*primă audiție absolută), P. I. Ceaikovski – Serenada Op. 48.

Biletele concertelor susținute la Timișoara și Arad se găsesc la casieria Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, respectiv la casieria Filarmonicii de Stat din Arad.

Programul detaliat al concertelor se găsește pe pagina oficială a evenimentului: https://romanianchamberorchestra.ro

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.