Salubrizarea Aradului, o scurtă poveste a EŞECULUI în care ţap ispăşitor a fost scos doar Retim (FOTO + VIDEO)

Salubrizarea Aradului, o scurtă poveste a EŞECULUI în care ţap ispăşitor a fost scos doar Retim (FOTO + VIDEO)

Cu toţii suntem de acord că salubrizarea Aradului lasă de dorit. Atât cea stradală, cât şi cea menajeră. Cauzele sunt multiple şi am încercat să le descoperim, astfel încât să avem un tablou cât mai fidel al unei situaţii care pute, la propriu.

În urma unei documentări serioase, spunem noi, surprizele nu au întârziat să apară. Şi o să vedem de ce, pe parcursul mai multor articole în care vom prezenta, punctual, problemele identificate.

Pe scurt, situaţia stă cam aşa: Deocamdată, nu se poate colecta selectiv pentru că nu a fost pusă în funcţiune staţia de sortare (aşteptăm să ne spună autorităţile de ce!). Apoi, o mare cantitate de gunoi este din alte categorii decât cel menajer iar Retim nu o poate colecta (nu are voie!). Ce se întâmplă cu acest gunoi, care nu este menajer, şi pentru care ar trebui ca autorităţile să pună (măcar periodic) la dispoziţia populaţiei containere speciale, nu ştim deocamdată. Aşteptăm să ne lămurească aceleaşi autorităţi. O altă problemă identificată de noi este cea a unor rampe de gunoi vechi, în prezent desfiinţate. Populaţia continuă să arunce mizerie de tot felul acolo, ajungându-se la situaţii tensionate, cum s-a întâmplat pe str. Aprodu Purice, unde localnicii au ameninţat cu un protest. Până la urmă uriaşa cantitate de gunoi de pe strada respectivă a fost ridicată de Retim (deşi nu avea nici o obligaţie în acest caz!). Imaginile de la finalul articolului sunt grăitoare pentru ce s-a întâmplat pe Aprodu Purice, dar situaţia nu este singulară.

La tabloul de oraş insalubru, în care gunoiul dă pe afară la tot pasul, îşi aduc contribuţia şi multe societăţi comerciale care aruncă deşeurile în tomberoanele asociaţiilor de proprietari. Cine verifică dacă aceste societăţi au contracte cu operatorul de salubrizare şi cine ia măsuri ca respectivele societăţi să nu mai umple pubelele asociaţiilor de proprietari? Din nou aşteptăm un răspuns de la autorităţile publice locale. Dar nu numai. În toate aceste situaţii, la care ne-am referit mai sus, ar trebui să se implice şi Garda de Mediu, să urmărească fenomenul şi să aplice sancţiuni ori de câte ori este cazul.

Şi mai sunt şi alte probleme, asupra cărora ne vom apleca, punctual, pe parcursul mai multor episoade, pentru că ne-am săturat cu toţii de această poveste fără sfârşit, de acest cerc vicios din care Aradul pare condamnat să nu mai poată scăpa. Un cerc vicios în care vinovaţii stau la birou, la costum şi cravată, iar cei care încearcă dar nu-şi pot face treaba aşa cum ar trebui din motive ce nu ţin de voinţa şi putinţa lor sunt arătaţi cu degetul.

Tabloul nu ar fi complet, desigur, fără să discutăm puţin şi despre salubrizarea stradală, pentru că nu credem ca Aradul să fi fost vreodată mai murdar. Mizeria este omniprezentă pe străzile municipiului, care par să nu fi fost măturate de pe vremea de când de acest lucru se ocupa Polaris M Holding (şi o făcea bine!). Între timp, salubrizarea stradală a trecut prin mâinile unei societăţi din Oradea iar acum ar trebui să fie asigurată de Salubritate Deva. Ar trebui, pentru că realitatea ne arată altceva: Un oraş murdar la tot pasul. Noroc că a nins!

Vom reveni!

  1. E bine ca ati spus lucrurilor pe nume dar nu suficient. Ce face Poltia Locala? de ce nu amendeaza inclusiv primaria pentru cum arata orasul? sau sa amendeze firmele care fac gunoi. pana nu se pun cu amenzi lumea nu se conformeaza. Sarbatori Fericite!1

    Raspunde
  2. o vina comuna inclusiv a locuitorilor needucati

    Raspunde
  3. si orasul ca si conducatorii. vorba aia: pestele de la cap se impute

    Raspunde
  4. Orlando….sa sti un lucru Retim înșeală. Iar când dorești îți pot demontra cum! Si daca demersul ăsta jurnalistic e o încercare de spălare a imaginii lor te inseli si te inseală!

    Raspunde
  5. Posibil sa insele si sa ma insele. Scriind insa, pentru ca asta vom continua sa facem, adevarul va iesi pana la urma la iveala. Din ce am reusit sa aflam in ultimele luni, se pare ca toata lumea e inselata in povestea asta.

    Raspunde
  6. […] Salubrizarea Aradului, o scurtă poveste a EŞECULUI în care ţap ispăşitor a fost scos doar Reti… […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.